Produkcja żywności w sierpniu 2019 r.

Aktualności

Produkcja żywności w sierpniu 2019 r.

25 września 2019

W sierpniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla ryb morskich mrożonych (o 105 %), kasz i mączek z pszenicy (o 38,5%), kasz i grysików jęczmiennych (o 18,9%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 17,3%), mąki żytniej (o 15,3%), soli warzonej (o 13,9%) i jadalnej soli kamiennej (o 13,3%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w sierpniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił w dziale artykułów spożywczych m.in. dla kasz i grysików gryczanych (o 34,9%), soków z owoców i warzyw (o 18,4%), warzyw mrożonych (o 17,4%), owoców i orzechów mrożonych (o 16,7%) i cukierków czekoladowanych (o 15,1%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w sierpniu 2019 r. nastąpił wzrost produkcji m.in. filetów z ryb morskich, mrożonych (o 53,9%), cukierków czekoladowanych (o 51,8%), warzyw mrożonych (o 44%), ryb morskich mrożonych (o 36%), margaryny (o 36%) oraz marynat warzywnych (o 29,8%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w sierpniu 2019 r. odnotowano spadek produkcji dla m.in. owoców i orzechów mrożonych (o 65,1%) oraz wód mineralnych i gazowanych (o 34,9%).

Foto: Pixabay