Produkcja żywności w listopadzie br.

Aktualności

Produkcja żywności w listopadzie br.

23 grudnia 2019

W listopadzie 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 68%), marynat warzywnych (o 38,4%), octu (o 30%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 30%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w listopadzie 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił z kolei dla m.in. soków z owoców i warzyw (o 29,5%), owoców i orzechów mrożonych (o 18,7%), tuszek drobiowych (o 16,8%), soli warzonej (o 15,7%) i produktów uboju trzody chlewnej (o 12,8%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w listopadzie 2019 r. zanotowano wzrost produkcji dla jadalnej soli kamiennej (o 60,9%) oraz wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 13,7%),

W listopadzie 2019 r. w stosunku do października zmniejszyła się produkcja m.in.: warzyw mrożonych (o 32,4%), soków z owoców i warzyw (o 27,7%), owoców i orzechów mrożonych (o 22,1%), ryb morskich mrożonych (o 19,8%), konserw drobiowych (o 18,3%) i cukierków czekoladowanych (o 18,3%).

Foto: Pixabay