Produkcja żywności w czerwcu br.

Aktualności

Produkcja żywności w czerwcu br.

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję najważniejszych produktów żywnościowych w czerwcu 2019 r.

W czerwcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale „Artykuły spożywcze” zwiększyła się produkcja ryb morskich mrożonych (o 75,1%), soków z owoców i warzyw (o 13,9%), soli warzonej (o 11,5%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 9,2%). Spadek produkcji w czerwcu 2019 r. w porównaniu do czerwca 2018 r. nastąpił m.in. dla: jadalnej soli kamiennej (o 51,5%), kasz i grysików gryczanych (o 44%), cukierków czekoladowanych (o 38%), kasz i mączek z pszenicy (o 30,8%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 17,6%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w czerwcu 2019 r. w dziale „Artykuły spożywcze” nastąpił spadek produkcji m.in.: cukru (o 71,3%), kasz i grysików gryczanych (o 42,7%), cukierków czekoladowanych (o 36,5%). W stosunku do maja, w czerwcu 2019 r. zanotowano wzrost produkcji dla m.in. owoców i orzechów mrożonych (o 381,9%), jadalnej soli kamiennej (o 213,7%), wód mineralnych i gazowanych (o 28,9%), warzyw mrożonych (o 28,8%), marynat warzywnych (o 17,1%). Na niezmienionym poziomie w stosunku do maja 2019 r. utrzymała się produkcja wódki.

Foto: Pixabay