Producenci wyrobów wędliniarskich wyróżnieni przez Intermarché

Aktualności

Producenci wyrobów wędliniarskich wyróżnieni przez Intermarché

Wyroby wędliniarskie, wytwarzane w supermarketach Intermarché w Dąbrowie Górniczej, Obornikach oraz Szczecinku, zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie Wędliniarskim „Kryształowy Tasak”. Konkurs skierowany do szefów działów świeżych w sklepach Intermarché, zorganizowany został po raz drugi przez Dyrekcję Handlową sieci. Zgłoszone wyroby oceniane były przez przedstawicieli sieci, organizacji branżowych oraz znanych kucharzy. Laureaci konkursu zostali ogłoszeni 3 lutego br. podczas uroczystej Gali Wędliniarskiej, która odbyła się w Bazarze Poznańskim.

– Tegoroczna, druga już edycja Konkursu spotkała się z dużym zainteresowaniem producentów wyrobów wędliniarskich wytwarzanych na terenie sklepów naszej sieci. W sumie zgłoszono ponad 200 produktów, które oceniane były przez ekspertów podczas dwudniowej degustacji. Jakość wyrobów była bardzo wysoka, dlatego też wybór zwycięzców w poszczególnych kategoriach nie był łatwy – podkreśla Krzysztof Waligórski, Prezes Dyrekcji Handlowej sieci Intermarché.

Wszystkie produkty zgłoszone do konkursu musiały spełniać odpowiednie normy jakościowe. Komisja konkursowa oceniała zakodowane wyroby w trzech kategoriach: „kiełbasa biała”, „kiełbasa cienka” oraz „wędzonki i szynki”. Wśród zwycięzców poszczególnych kategorii znalazły się sklepy Intermarché z trzech miejscowości: supermarket z Dąbrowy Górniczej (spółka Prestiż) z nagrodą za „kiełbasę białą”, ze Szczecinka (spółka Dominia) za „kiełbasę pieprzową” oraz punkt sprzedaży z Obornik Wielkopolskich (spółka Fultom) za produkt „polędwica wędzona surowa”. Oprócz trzech pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach jury przyznało również sześć wyróżnień.

Przy wyborze najlepszych produktów komisja konkursowa brała pod uwagę ich skład, recepturę, wygląd zewnętrzny, jak również wygląd na przekroju oraz smak. W składzie jury znaleźli się przedstawiciele sieci Intermarché, programu „Doceń polskie” i organizacji branżowych, a także znani kucharze z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Laureaci Konkursu otrzymali nagrody pieniężne oraz statuetki „Kryształowy Tasak”. Produkty zwycięzców trzech kategorii, opracowane według unikatowych receptur, będą również promowane w ramach sieci dzięki wprowadzeniu ich do sprzedaży w innych sklepach Intermarché. – Dzięki temu będziemy mogli dostarczać klientom całej naszej sieci najlepsze wyroby wędliniarskie. Zależy nam bowiem na stałym doskonaleniu i podnoszeniu jakości wędzonek dostępnych we wszystkich naszych supermarketach. Mamy nadzieję, że „Kryształowy Tasak” wpisze się na stałe w kalendarz inicjatyw organizowanych przez naszą sieć – zaznacza Krzysztof Waligórski, Prezes Dyrekcji Handlowej Intermarché.