Perspektywy wzrostu eksportu soku jabłkowego do USA

Aktualności

Perspektywy wzrostu eksportu soku jabłkowego do USA

04 stycznia 2019

Mniejsza produkcja w Chinach i dodatkowe cła ograniczają import chińskiego zagęszczonego soku jabłkowego przez USA. Chiny od lat są największym dostawcą koncentratu soku jabłkowego do USA, a wahania w handlu tym produktem na linii USA-Chiny mają wyraźne przełożenie na rynek europejski. Dla producentów europejskich wzrost sprzedaży do USA jest szansą na podwyżki cen koncentratu.

Z danych USDA wynika, że łącznie we wrześniu i październiku import koncentratu jabłkowegoz Chin wyniósł 14,6 tys. t, co oznaczało spadek o 37% rok do roku wobec wzrostu o 14% rok do roku w pierwszych 8 miesiącach 2018 r. Jednocześnie amerykański import zagęszczonego soku jabłkowego z UE-28 zwiększył się o blisko 65% do 2,1 tys. t,. W kolejnych miesiącach sprzedaż koncentratu z UE do Chin może jeszcze przyspieszyć. Według danych USDA ilość jabłek skierowanych do przetwórstwa w Chinach w sezonie 2018/2019 może się zmniejszyć o 63% rok do roku, do 3 mln t. Sugeruje to, że produkcja soku jabłkowego w Chinach może być najniższa od sezonu 2002/2003. Dla porównania, w sezonie 2014/2015, przy produkcji jabłek do przetwórstwa w Chinach wynoszącej 3,2 mln t (-17% rok do roku), eksport ZSJ z Chin do USA zmniejszył się o 58 tys. t. Równocześnie dostawy unijnego koncentratu do USA wzrosły o 29 tys. t.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay