GUS: Produkcja żywności w kwietniu

Gospodarka

GUS: Produkcja żywności w kwietniu

W kwietniu 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w dziale artykuły spożywcze obniżyła się produkcja m.in. konserw wołowych i cielęcych (o 63,5%), cukierków czekoladowanych (o 56,8%), soków z owoców i warzyw (o 29,9%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 28,5%), owoców i orzechów mrożonych (o 27,2%), pieczywa świeżego (o 26,8%) oraz czekolady i wyrobów czekoladowych (o 24,6%).

Rok do roku zwiększyła się natomiast produkcja m.in. kasz i grysików gryczanych (o 175,4%), kasz i mączek z pszenicy (o 96,9%), kasz i grysików jęczmiennych (o 58,5%), marynat warzywnych (o 54,3%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 43,1%) i konserw drobiowych (o 33,1%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w kwietniu 2020 r. w dziale Artykuły spożywcze zmniejszyła się produkcja m.in.: jadalnej soli kamiennej (o 69%), cukierków czekoladowanych (o 65,9%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 50,5%), czekolady i wyrobów czekoladowych (o 34,9%), kasz i grysików jęczmiennych (o 30,9%), czekolady (o 28,9%), warzyw mrożonych (o 27,9%), soli warzonej (o 26,6%), makaronu (o 26,3%) oraz filetów z ryb morskich, mrożonych (o 25,5%).

Wzrost produkcji w kwietniu 2020 r. w porównaniu do marca 2020 r. odnotowano z kolei dla m.in.: mleka i śmietany w postaci stałej (o 27%), piwa (o 24%), win owocowych (o 13,3%) i mydła (o 11,7%).

Foto: Pixabay