Debaty i panele  podczas WorldFood  Warsaw 2018

Aktualności

Debaty i panele podczas WorldFood Warsaw 2018

Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.

 Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy Debata na temat „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będą toczone rozmowy o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.

Poruszane będą takie tematy, jak:

– Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?

– Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu? 

– Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?

– Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).

– Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?

– Jakie są reguły  produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?

– Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?

– Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?

– Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?

– Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i  umiemy czytać ich znakowanie na  produktach  spożywczych?

– Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?

i wiele innych, ciekawych tematów.

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. Zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera.  Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood.

Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.