Co dalej ze sprzedażą alkoholu w małych sklepach?

Aktualności

Co dalej ze sprzedażą alkoholu w małych sklepach?

07 października 2016

Polska Izba Handlu przekazała swoje propozycje do projektu mającego uporządkować problem sprzedaży alkoholu w newralgicznych częściach polskich miast. Jest to odpowiedź na postulat Parlamentarnego Zespołu ds. Miast Polskich, by przedstawiciele organizacji branżowych wyrazili swoje opinie. Zdaniem PIH handlowcy mają świadomość odpowiedzialności jaka ciąży na podmiotach prowadzących sprzedaż alkoholu i są gotowi podjąć działania, które ograniczą zjawisko udostępniania go osobom nieletnim i nietrzeźwym. Izba stoi na stanowisku, że zagrożeniem bezpieczeństwa nie jest legalna sprzedaż alkoholu prowadzona w sklepach, ale niedostateczne egzekwowanie obecnie obowiązujących przepisów. Proponowane zmiany mogą przyczynić się do wzrostu szarej strefy, pojawienia się alternatywnych form dystrybucji, wzrostu popytu na produkty substytucyjne oraz wysypu lokali gastronomicznych oferujących tani alkohol. Projektowane wyznaczenie przez lokalne władze stref, w których zakup alkoholu nie będzie możliwy w określonych godzinach może sprawić, że za ich granicami wzrośnie liczba punktów całodobowej sprzedaży. Uniemożliwienie sprzedaży alkoholu małym sklepom spożywczym spowoduje ogromne problemy finansowe tych podmiotów. PIH przypomina, że rentowność tego typu sklepów już dziś pozostaje niewielka. Posiadają także innego typu asortyment, jednak najwyższą marżą są objęte napoje alkoholowe. Pozbawienie sklepów tego towaru musi oznaczać odebranie im rentowności, a w efekcie – zamknięcie działalności i utratę miejsc pracy przez pracowników. Propozycje PIH dotyczące rozważanych zmian wskazują na konieczność ich dokładnego zdefiniowania w przypadku ich wprowadzenia. Potrzebne jest wprowadzenie jasnych kryteriów umożliwiających objęcie danego obszaru ograniczeniami w sprzedaży alkoholu jeżeli byłby on wprowadzony. Władze miast byłyby zobowiązane do przeprowadzenia poważnej analizy stanu faktycznego w oparciu o obiektywne dane. Czasowy charakter ograniczeń wprowadziłby mechanizm regularnej ewaluacji skuteczności wprowadzanych reguł i elastycznego reagowania. Zobowiązanie samorządów do opracowania kompleksowego planu poprawy bezpieczeństwa i spokoju na obszarze objętym ograniczeniami. Określenie minimalnej i maksymalnej powierzchni, którą można w danym mieście objąć ograniczeniami. Ewentualne wyznaczenie godzin ograniczenia sprzedaży alkoholu musiałoby być dostosowane do realiów współczesnego stylu życia. Postrzeganie godz. 22 jako symbolicznego momentu zakończenia dnia i wejścia w porę nocną nie przystaje już do rzeczywistości.

Źródło: PIH