Ceny produktów mleczarskich w tendencji spadkowej

Gospodarka

Ceny produktów mleczarskich w tendencji spadkowej

Ceny produktów mleczarskich w UE od połowy lutego znajdują się w tendencji malejącej z uwagi na negatywne oddziaływanie zmian w popycie, będących następstwem pandemii COVID-19. O ile ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w UE na początku roku były wyższe o blisko 50% rok do roku, o tyle w trzecim tygodniu kwietnia odnotowano już ich spadek (-0,4% rok do roku). Dynamika cen pełnego mleka w proszku w analogicznym okresie obniżyła się z +12,8% do -8,4%. Nasiliły się też spadki cen masła z -14,9% na przełomie roku do -29,8%. Zmiany te sugerować mogą pogłębienie spadków cen skupu mleka w kraju (-0,7% rok do roku w marcu wg GUS), mimo łagodzących dla krajowych eksporterów zmian na rynku walutowym.

Negatywnie na ceny produktów mleczarskich oddziałuje spadek światowego popytu, związane z globalną pandemią COVID-19. Komisja Europejska prognozuje, że w 2020 r. unijny eksport odtłuszczonego mleka w proszku zmniejszy się o 17% w relacji do rekordowego poziomu w 2019 r. Niemniej istotna w tym kontekście jest również mniejsza dostępność odtłuszczonego mleka w proszku na rynku wspólnotowym z uwagi na redukcję zapasów interwencyjnych zgromadzonych w 2018 r. Spadek podaży (produkcja + zapasy) odnotuje się mimo prawdopodobnego wzrostu produkcji OMP w Unii Europejskiej (+2,5%) oraz wzrostu, choć niewielkiego, dostaw mleka surowego (wzrost produkcji w 2020 r. o 0,4% w skali roku). Obniżenie popytu indywidualnego oraz mniejsza sprzedaż do sektora HoReCa mogą przekierować przetwórstwo mleka na wytwarzanie produktów o większej trwałości przechowalniczej (proszków mlecznych i masła), co nasili presję na spadki cen. KE szacuje, że w 2020 r. unijna produkcja masła może wzrosnąć o 1,2% rok do roku przy 10% spadku jego eksportu.

Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego

Foto: Pixabay