Sun
 poniedziałek, 20 maja 2019,
Wsparcie Sprzedaży

Kategoria tłuszcze roślinne


Data: 2010-08-03

W przypadku tłuszczów roślinnych należy podzielić produkty na te, które mogą być wyeksponowane na półkach oraz takie, które muszą być przechowywane w lodówkach.

Półka

Na półce ustawiamy różnego rodzaju oliwy oraz oleje jadalne, zachowując zasadę kolejności od najdroższego, do najtańszego (przy ustawieniu od lewej do prawej strony oraz z góry na dół). Kolejność ekspozycji to:

  • oliwy z oliwek,
  • inne oliwy (z pestek winogron, z pestek dyni, smakowe),
  • oleje słonecznikowe,
  • oleje rzepakowe,
  • oleje uniwersalne,
  • pozostałe oleje.

Oleje uniwersalne w dużych opakowaniach powinny znaleźć się na dolnej półce. Kategorie, obok których można ustawić oleje i oliwy, to m.in. mięso i wędliny, konserwy mięsne i rybne, makarony i przyprawy.

Lodówka

W lodówce bądź regale chłodniczym margaryny i mixy ustawiamy w następującej konfiguracji:

  • mixy,
  • margaryny (w tym masło roślinne),
  • masło,
  • masło smakowe (np. czosnkowe, ziołowe),
  • margaryny funkcjonalne,
  • margaryny do pieczenia,
  • tłuszcze do smażenia.

Dla tej kategorii odpowiednie będzie sąsiedztwo takich produktów, jak sery żółte i topione, czy ryby.

 



Nowości na rynku FMCG
Aktualności
Projekt i wykonanie: a-tech.pl
Copyright by Poradnik Handlowca 2009 (c), wszystkie prawa zastrzeżone!