Sun
 wtorek, 20 sierpnia 2019,
Ludzie

Sylwia i Adam Mokryszowie - w Zarządzie Mokate


Data: 2009-08-27

Rada Nadzorcza Mokate postanowiła z dniem 27 lipca br. wprowadzić w skład Zarządu Sylwię Mokrysz - jako Członka Zarządu Mokate S.A. w Ustroniu i Adama Mokrysza - jako Członka Zarządu Mokate Spółka z o. o. w Żorach. Dzięki tej zmianie umacnia się rodzinny charakter firmy Mokate - nowi członkowie zarządu są czwartym pokolenie kontynuującym rodzinny biznes.

Sylwia i Adam Mokryszowie są rodzeństwem. Z Mokate związani są praktycznie od zawsze. Oboje przeszli wszystkie szczeble.

Sylwia Mokrysz już w czasach studenckich prowadziła korespondencję zagraniczną Mokate tłumacząc pisma na niemiecki, angielski i rosyjski. Jako właścicielka agencji reklamowej współtworzyła spoty telewizyjne kawy cappuccino w jednej z pierwszych kampanii telewizyjnych Mokate. Od lat 90-tych - w strukturach firmy Mokate - szefowała działowi marketingu i zajmowała się zaopatrzeniem. Pasją Sylwii Mokrysz jest tworzenie nowych produktów - dzięki jej zaangażowaniu Mokate SA jest wiodącym producentem herbat w Polsce z takimi markami jak: "Minutka", "Grzańce", herbatki "Babcia Jagoda", herbaty z serii "Loyd Tea".

Adam Mokrysz zaczął pracę w Mokate w wieku 12 lat - w czasie wakacji zajmował się pakowaniem śmietanki do kawy. Po ukończeniu studiów zaczął przygotowywać pierwsze projekty w działach eksportu i marketingu. Zajmuje się zakupami produktów do produkcji oraz sprzedażą półproduktów (warto zaznaczyć, że wytwarzanych z polskiego mleka) - jako szef Business Unit Food Ingrediens. Uczestniczy w targach branżowych na całym świecie. Dzięki jego pracy Mokate Sp. z o.o. stało się znaczącym światowym graczem na rynku półproduktów dla przemysłu spożywczego. Od kilku lat żonaty - żona Katarzyna na stanowisku dyrektora Centrum Badań i Wdrożeń Mokate  - wspólnie z technologami wciela w życie nowe pomysły na kawę.

Mokate SA w Ustroniu i Mokate Sp. z o.o. w Żorach to dwa największe zakłady spośród 9 składających się na grupę Mokate. Zbudowany od podstaw zakład w Ustroniu powstał w 1995 roku. Początkowo miał 3 500 m2 powierzchni, produkowano w nim 100 pozycji asortymentowych. Obecnie składa się z kilku nowoczesnych hal produkcyjnych i proszkowni rozpyłowej w 12-piętrowym budynku. Łączna powierzchnia obiektów w Ustroniu sięga 15 000 m2. W Mokate SA w Ustroniu zatrudnionych jest 550 osób. Nowoczesne linie produkcyjne pozwalają wyprodukować do 200 różnych pozycji asortymentowych, przede wszystkim herbat.

Zakład w Żorach rozpoczął pracę w roku 2001. Jest największą inwestycją w historii Mokate; obiekty produkcyjne zajmują około 18 000 m2. Również wyposażony jest w "wieżę" czyli oddział proszkowni rozpyłowej. Zatrudnionych w nim jest 500 pracowników. Firma nadal się modernizuje i rozbudowuje. W 2008 roku w zakładzie w Żorach zakończone zostały prace (proekologiczne) związane z odzyskiem ciepła poprodukcyjnego. Mokate dokupiło ok. 3 ha gruntu, powiększającego dotychczasową posesję; to podwaliny dalszej rozbudowy kombinatu w Żorach. Mokate Sp. z o.o. wytwarza przede wszystkim kawy i półprodukty dla przemysłu spożywczego.

 


Galeria




Nowości na rynku FMCG
Aktualności
Projekt i wykonanie: a-tech.pl
Copyright by Poradnik Handlowca 2009 (c), wszystkie prawa zastrzeżone!