Konferencja „Nabiał w diecie sportowca”

Aktualności

Konferencja „Nabiał w diecie sportowca”

Dzisiaj w Szkole Mistrzostwa Sportowego przy Zespole Szkół Rolniczych w Białymstoku odbywa się konferencja pod tytułem: „Mleko (nabiał) w diecie sportowca?”. Wykład wygłosi profesor Małgorzata Żendzian-Piotrowska, kierownik zakładu higieny, epidemiologii i ergonomii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, która przedstawi informacje na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych mleka i produktów mlecznych w diecie sportowców.

Mleko w diecie każdego sportowca pełni niezwykle ważną rolę. Dieta bogata w produkty mleczne ma bardzo duży wpływ na osiąganie pozytywnych efektów treningu zarówno w sportach wysiłkowych, jak i wytrzymałościowych, szczególnie w okresie regeneracyjnym między treningami. Mleko i produkty mleczne stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin, tłuszczu, aminokwasów i wielu różnych składników mineralnych wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka.

Należy pamiętać, iż mleko i produkty mleczne w diecie sportowców uzupełniają utracone pod wpływem wysiłku fizycznego składniki odżywcze, czyli m.in. chlor, sód, potas, wapń i magnez, czyli elektrolity, które występują przede wszystkim w pocie wydalanym przez organizm. Ważnym składnikiem mleka jest kazeina będąca białkiem o długim stopniu uwalniania aminokwasów do krwiobiegu. Udowodniono, że obecność mleka w diecie sportowca zmniejsza negatywne skutki intensywnych treningów, czyli ból i zmęczenie mięśni. Dzieje się tak, ponieważ mleko pozytywnie wpływa na regenerację mięśni, nawadnia organizm, a także rozwija i naprawia mięśnie oraz wpływa na wzmocnienie kości, jako bogate źródło wapnia. Mleko zawiera na tyle dużo pozytywnie wpływających na organizm składników odżywczych, że stanowi skuteczny zamiennik dla napojów przewidzianych dla sportowców.

Projekt „Porozmawiajmy o mleku” obejmuje organizację konferencji tematycznych dotyczących wartości mleka i jego przetworów w codziennym jadłospisie. Projekt ma na celu zwiększyć świadomość społeczeństwa jak istotnym składnikiem żywienia jest nabiał. Ponadto realizowane spotkania mają na celu zwrócenie uwagi na niewłaściwe nawyki oraz trendy żywieniowe w codziennej diecie. Projekt „Porozmawiajmy o mleku” jest adresowany do określonych grup społecznych, m.in. kobiet w ciąży, sportowców czy seniorów.

Foto: Pixabay