Jesteś tutaj

Konferencja „Fakty i mity o mleku”

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2018 r. zaplanowano 10 spotkań na terenie całego kraju. Odbyły się one już w Toruniu oraz Warszawie. Poświęcone  byłoy wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.

O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.

Na pytanie, czy mleko jest potrzebne w diecie seniora, starano się odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani seniorzy. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ale mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki.

Polska Izba Mleka organizuje cykliczne i nowe przedsięwzięcia mające na celu edukację oraz promocję mleka i produktów mlecznych, zarówno wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka.W 2018 r. zaplanowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencja odbyła się w Uzdrowisku Wojciech w Lądku Zdrój. Spotkania 17 i 18 sierpnia poświęcone  były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.

Dzisiaj w Szkole Mistrzostwa Sportowego przy Zespole Szkół Rolniczych w Białymstoku odbywa się konferencja pod tytułem: „Mleko (nabiał) w diecie sportowca?”. Wykład wygłosi profesor Małgorzata Żendzian-Piotrowska, kierownik zakładu higieny, epidemiologii i ergonomii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, która przedstawi informacje na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych mleka i produktów mlecznych w diecie sportowców.

X