Jaki będzie rocznik 2018 sycylijskiego wina?

Aktualności

Jaki będzie rocznik 2018 sycylijskiego wina?

Temperatury podczas tegorocznego lata, globalne ocieplenie pozwalają formułować śmiałe wizje, że nasz kraj w produkcji wina może zostać nową Toskanią. Polska będzie winnym eldorado. Eksperci twierdzą, że może się to wydarzyć już za 30 lat.

Ta dobra wiadomość dla winiarzy z kraju nad Wisłą, nie jest dobra dla producentów wina z południa Europy. Mówi się, że przez upały najbardziej cenione wina tracą swój smak. Zbyt wysokie temperatury zwiększają słodycz trunków. W procesie fermentacji, gdy drożdże przekształcają cukier w alkohol, powstają wina mocniejsze niż powinny i pojawia się problem z kwasowością wina. A przecież w tamtym klimacie jest to bardzo istotnie. Na południu Europy królują wina wytrawne. Ten smak jest tam znany od pokoleń.

– Rocznik 2018 charakteryzował się deszczową wiosną, lato było w większości gorące, ale już w sierpniu zaczęły się pierwsze deszcze. W sierpniu mocna i niezwykła wilgotność sprawiły, że rocznik był trudny dla tych, którzy nie mieli doskonałych winogron od samego początku. W mojej firmie wyniki były bardzo pozytywne, dobre w produkcji i doskonałej jakości – mówi dr Vito Mezzapelle menadżer rodzinnej winnicy “Azienda Agricola Mezzapelle” w Marsali (Sycylia). – Moim zdaniem w ostatnich latach klimat bardzo się zmienił i nie jest zbyt przewidywalny. Z tego powodu ważne jest, aby zachować duży profesjonalizm w pielęgnacji winnicy, dostosowując praktyki upraw do zmieniających się warunków środowiskowych, co ma miejsce każdego roku. Wierzę, że na Sycylii międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Merlot i Cabernet, są bardzo elastyczne, nawet jeśli autochtoniczne odmiany wzbudzają wiele międzynarodowej ciekawości.

Pasjonaci wina mający w pamięci wyjątkowe smaki rodem z południa Europy, będą mogli sami ocenić najnowszą bogatą ofertę tamtejszych producentów już niebawem, w ostatni weekend października, podczas IV edycji targów Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival. 

– Warto pielęgnować w sobie tę ciekawość, którą zaspokoi poznanie. Bo jeden łyk doskonałego wina może zmienić wszystko – zachęca do udziału w wydarzeniu Dario Squarzanti Dyrektor Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival.