Jesteś tutaj

Wzrasta produkcja piwa bezalkoholowego

Rynek browarniczy przechodzi aktualnie dynamiczne zmiany. Klienci coraz częściej sięgają po piwa z niską lub zerową zawartością alkoholu. Nie tylko duże koncerny, ale także browary rzemieślnicze oferują swoje wyroby w tym segmencie rynku.

W 2012 r. w Polsce wyprodukowano 316 tys. hektolitrów bezalkoholowego piwa. W zeszłym roku było to już ponad 600 tys. hektolitrów. Zmiana ta wynika z przyzwyczajeń ludzi, którzy starają się żyć aktywniej oraz zdrowiej. Piwa bezalkoholowe oraz te o niskiej zawartości alkoholu są dla nich dobrą alternatywą. Ponadto producenci chcą dostosować się do nowych regulacji związanych z propozycją ograniczenia reklam alkoholu oraz jego sprzedaży po godzinie 22.

Wzrost popularności takich piw występuje nie tylko na polskim rynku, ale również za granicą. Browary kraftowe wzorując się na dużych koncernach piwowarskich także starają się zaoferować swoim klientom wyroby w tym segmencie rynku.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Europejska branża alkoholowa przyjęła dobrowolne zobowiązanie do umieszczania na opakowaniach napojów procentowych informacji o ich składzie oraz wartości odżywczej. W pracach nad projektem, który 12 marca br. został przestawiony Komisji Europejskiej uczestniczyła The Brewers of Europe, ponadnarodowa organizacja zrzeszająca europejskich piwowarów, do której należy Związek Browary Polskie. 

Wzmożone zamówienia fast foodów, zwiększona sprzedaż przekąsek, ale przede wszystkim piwa – tak będą wyglądać Mistrzostwa Świata w piłce nożnej dla sektora spożywczego. Jak branża poradzi sobie z mundialowymi wyzwaniami?

X