Jesteś tutaj

Wystartował program „Lubella inspiruje i edukuje”

Druga edycja programu „Lubella inspiruje i edukuje”, dedykowana jest gimnazjalistom z całej Polski. Uczestnicy poznają zasady prawidłowego odżywiania i komponowania posiłków oraz przekonają się, dlaczego w ich diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Będą też mogli wziąć udział w konkursie i wygrać atrakcyjne nagrody – unikalne warsztaty z popularnym szefem kuchni oraz fotografem, specjalizującym się w tematyce kulinarnej. Ponadto, każda ze zwycięskich szkół otrzyma bon finansowy o wartości 1500 zł. Akcja została objęta patronatem kuratoriów oświaty, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto pamiętać, że to właśnie zboża są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Produkty zbożowe, takie jak makarony czy kasze, są bogate zarówno w węglowodany złożone (skrobia), jak i proste (cukry) i są głównym źródłem energii dla rozwijającego się organizmu. Poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe  kilka razy dziennie. 

Jednym z głównych składników wypieków wielkanocnych oraz innych dań, jest mąka. Składnik ten należy dobierać w zależności od przygotowywanej potrawy. Stąd też Lubella proponuje linię mąk do różnego rodzaju dań na słodko jak i wytrawnych, do której należy m.in. Puszysta Mąka Tortowa oraz Puszysta Mąka Luksusowa. 

X