V Sympozjum Pupil Instytut Żywienia Zwierząt

Aktualności

V Sympozjum Pupil Instytut Żywienia Zwierząt

04 listopada 2019

Codzienna aktywność oraz odpowiednia dieta to podstawy zdrowego życia zarówno człowieka jak i naszych pupili. Wiele cennych informacji na temat żywienia oraz pielęgnacji psich i kocich seniorów uzyskali uczestnicy V Sympozjum Instytutu Żywienia Pupil, które odbyło się w piątek 25 października, w wyjątkowych wnętrzach pałacu myśliwskiego książąt Radziwiłłów w Antoninie.

Tegoroczne V Sympozjum Instytutu Żywienia Zwierząt Pupil było okazją do przybliżenia zagadnień związanych ze zdrowiem zwierzęcych seniorów. Tematyka wykładów dotyczyła różnorodnych aspektów wpływających na samopoczucie psów i kotów oraz sposobów żywienia, zapewniających jak najlepsze funkcjonowanie organizmu.

– Najważniejsze jest dla nas dobro zwierząt – mówi Jolanta Sułecka, prezes Instytutu Żywienia Zwierząt Pupil. – Pupil Foods to firma rodzinna z innym podejściem do zwierząt. Kluczowa jest dla nas jakość surowców, najnowocześniejsze linie produkcyjne, ale także kwestia wiedzy jest bardzo ważna. Dlatego powołaliśmy Instytut Żywienia Zwierząt Pupil. Jest to jednostka, z którą współpracują na stałe wybitni naukowcy oraz czołowe ośrodki naukowe w kraju.

Jak co roku w trakcie konferencji wykłady wygłosili naukowcy medycyny weterynaryjnej i specjaliści od żywienia zwierząt.

Na sympozjum gościł David Morgan, lekarz weterynarii z Wielkiej Brytanii, kształcony na Uniwersytecie Cambridge, z prelekcją pt. „Jak możemy pomóc naszym zwierzętom zdrowo się starzeć”. Jak podkreślał David Morgan starzenia w przypadku ludzi jak i  zwierząt nie należy postrzegać jako chorobę, a każda decyzja dotycząca żywienia, czy aktywności ma wpływ na długość życia. Według badań 25% starzenia to wynik uwarunkowań genetycznych. 75% nie jest kontrolowane przez geny, to znaczy, że mamy ogromny wpływ na proces starzenia się.

David Morgan proces starzenia zwierząt ukazał przy pomocy schematu „okien możliwości”. Według naukowca życie zwierzaka można podzielić na fazy. Szczeniaki powinny przejść szczepienie i odrobaczanie. W pierwszej fazie życia także dieta odgrywa znaczącą rolę. To wówczas zwierzę wchodzi w nawyki i co najważniejsze, potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Wszystkie te czynniki mają wpływ na drugą i trzecią fazę życia, czyli na zwierzęcego dorosłego i seniora. Odpowiednia ilość ruchu i dieta wpłyną na utrzymanie odpowiedniej wagi, co pozwoli zachować w przyszłości zdrowe stawy i uzębienie.

Przyczyny chorób oraz objawy zaburzeń u starszych zwierząt zaprezentowała w wykładzie lek. wet. Agnieszka Janeczek. Jak wskazała, starzenie wiąże się z postępującymi zmianami w mózgu i zaburza jego odpowiednie funkcjonowanie.

Jednym z kluczowych tematów konferencji było także omówienie diet dla zwierzęcych seniorów.