Jesteś tutaj

Upały sprzyjają winnicom

Wzrost temperatur sprzyja polskim winnicom. Zmiany klimatyczne powodują, że wydłuża się okres wegetacji, a owoce stają się coraz słodsze. Dalsze zmiany mogą spowodować, że za kilka lat produkcja win może przenieść się w kierunku Europy Północnej.

Zmiany klimatu w Polsce powodują, że coraz łatwiej uzyskać wysokiej jakości winogrono. Wobec wzrostu temperatur uzyskuje się słodsze owoce. W południowych regionach Europy stanowi to problem, ponieważ owoce są za słodkie, więc najbardziej cenione wina tracą swój smak. Im wyższe temperatury za oknem, tym większy poziom cukru w owocach. Na skutek fermentacji cukier zamienia się w alkohol i powstają wina mocniejsze niż powinny. W południowych regionach Europy trudniej wyprodukować wino wytrawne, do których są przyzwyczajeni okoliczni mieszkańcy. Wobec czego produkcja takich trunków może przenieść się w północne rejony, m.in.: do Polski.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Sezon letni w branży winiarskiej od kilku lat należał do dwóch kategorii - cydrów i lekkich win musujących. W zeszłym roku cydr zanotował spadek dynamiki wzrostu sprzedaży, na prowadzenie wysunęło się natomiast prosecco. Z czego wynikała ta zmiana? Eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa prognozują jak będzie kształtował się rynek na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy i zdradzają jakie nowości produktowe pojawią się na półkach sklepowych.

W Łodzi otworzono pierwsze w Polsce biuro autentykacji (uwierzytelniania) wina. Krajowi producenci oraz importerzy będą mogli sprawdzić w nim skład chemiczny oferowanych produktów. Dotychczas najbliższa placówka tego typu znajdowała się w Niemczech.

X

Przeczytaj również