Jesteś tutaj

Upały sprzyjają winnicom

Wzrost temperatur sprzyja polskim winnicom. Zmiany klimatyczne powodują, że wydłuża się okres wegetacji, a owoce stają się coraz słodsze. Dalsze zmiany mogą spowodować, że za kilka lat produkcja win może przenieść się w kierunku Europy Północnej.

Zmiany klimatu w Polsce powodują, że coraz łatwiej uzyskać wysokiej jakości winogrono. Wobec wzrostu temperatur uzyskuje się słodsze owoce. W południowych regionach Europy stanowi to problem, ponieważ owoce są za słodkie, więc najbardziej cenione wina tracą swój smak. Im wyższe temperatury za oknem, tym większy poziom cukru w owocach. Na skutek fermentacji cukier zamienia się w alkohol i powstają wina mocniejsze niż powinny. W południowych regionach Europy trudniej wyprodukować wino wytrawne, do których są przyzwyczajeni okoliczni mieszkańcy. Wobec czego produkcja takich trunków może przenieść się w północne rejony, m.in.: do Polski.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Sprzedaż wina w ubiegłym roku rosła w tempie 7%. Najwięcej zyskały prosecco oraz cava. Klienci coraz częściej zainteresowani są także winami rodzimej produkcji. Największą barierą dynamiczniejszego rozwoju pozostaje jednak wysoka cena.

Wczoraj, 11 października 2018 r. została podpisana wieloletnia umowa współpracy pomiędzy firmą Jantoń a Robertem Makłowiczem – znanym podróżnikiem i krytykiem kulinarnym i jego synem Mikołajem Makłowiczem, sommelierem. Na mocy umowy spółka przejmuje działalność operacyjną marek Wino Makłowicz oraz Selekcja Makłowicz i będzie odpowiedzialna za ich rozwój.

X

Przeczytaj również