Jesteś tutaj

Unia Europejska reguluje nazwy masła i mleka

Polscy producenci masła orzechowego czy mleka kokosowego nie mogą spać spokojnie. Wszystko przez nowe unijne regulacje zabraniające stosowania nazw sugerujących produkty mleczne dla produktów pochodzenia roślinnego.

Komisja Europejska poinformowała przez Ministerstwo Rolnictwa o odmowie przyznania polskim producentom możliwości korzystania z nazw takich, jak masło orzechowe, mleko kokosowe, masło kakaowe, masło migdałowe czy śmietanka kokosowa. Wynika to z unijnych regulacji dla których podstawą był wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z czerwca ubiegłego roku. Uznano wówczas, że zabronione jest stosowania nazw sugerujących produkty mleczne dla produktów pochodzenia roślinnego.

Nowe prawo nie dotyczy producentów oferujących swoje produkty na rynku od minimum trzydziestu lat. W Polsce nie ma ani jednego takiego producenta.

Źródło: finanse.wp.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Europejskie stowarzyszenia reprezentujące sektor napojów alkoholowych przedstawiły europejskiemu komisarzowi ds. zdrowia V. Andriukaitisowi propozycję dokumentu samoregulującego zakres przekazywania informacji o składnikach i wartościach odżywczych napojów alkoholowych.

Polska Izba Mleka nieustannie pracuje na rzecz umocnienia pozycji polskiej branży mleczarskiej. Uczestniczy w konsultacjach i opiniowaniu aktów prawnych dotyczących mleczarstwa i sektora rolno-spożywczego na poziomie krajowym, unijnym i światowym. Jednym z takich aktów prawnych jest proponowana dyrektywa w sprawie produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych.

X