Jesteś tutaj

Unia Europejska przeciwna podwójnym standardom

Członkowie unijnej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi zabrali głos w sprawie tzw. podwójnych standardów produkcji artykułów FMCG w krajach europejskich. 28 maja wezwali do podjęcia prac nad zakazem sprzedawania w krajach członkowskich towarów o różnym składzie pod taką samą marką.

Zmiana ma objąć unijną dyrektywę dotyczącą nieuczciwych praktyk handlowych na rynku wewnętrznym. Różnice w składzie produktów dostępnych na konkretnych rynkach mają być wyraźnie widoczne. Ewentualne różnice w składzie mogą być podyktowane lokalnymi uwarunkowaniami, np.: wykorzystaniem produktów regionalnych lub preferencjami smakowymi konsumentów.

Źródło: finanse.wp.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Parlament Europejski i Komisja Europejska przeznaczą 1,8 mln euro na badanie składu żywności we wszystkich 28. krajach wspólnoty. Ma ono wykazać, czy produkty trafiające na rynki wschodnie są gorszej jakości od tych przeznaczanych dla krajów zachodnich. 

Francuski wiceminister środowiska Brune Poirson stwierdził, że do końca bieżącego roku nad Sekwaną zostanie wprowadzony zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E171) do produkcji żywności. Francuzi chcą przekonać Komisję Europejską do wprowadzenia podobnego rozwiązania powołując się na szkodliwość tej substancji dla zdrowia człowieka.

X