Trendy na rynku owoców morza

Aktualności

Trendy na rynku owoców morza

Zwiększony popyt na odpowiedzialnie pozyskiwane identyfikowalnych owoców morza to najważniejszy trend dotyczący ich światowego spożycia. Badanie, w którym wzięło udział ponad 25 tys. respondentów z 20 krajów pokazuje, że bezpieczny i zrównoważony rozwój jest przyczyną szybkiego, globalnego wzrostu zakupu owoców morza.

Największe badanie dotyczące spożycia owoców morza na świecie przeprowadzane jest co roku przez TNS Kantar w imieniu Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza. Zapytano w nim respondentów o powody zakupu owoców morza i o to jakie czynniki, wpływają na ich decyzje zakupowe. Jako najważniejsze aspekty wymieniali smak i zdrowie. Jednak coraz więcej osób twierdzi, że wybiera owoce morza, ponieważ są bezpieczne i pochodzą ze zrównoważonych źródeł.

W 2012 r. badaniu poddano respondentów z 16 krajów. 13% wskazało, że wybiera owoce morza, ponieważ są bezpieczne i zrównoważone, w porównaniu do 17% w 2018 r. Jest to wzrost o ponad 30% w przeciągu 6 lat. W latach 2015-2018 badaniu poddano respondentów z 18 krajów. Na 17 z 18 rynków wzrósł czynnik stanowiący o wyborze owoców morza ze względu na bezpieczeństwo żywności i zrównoważony rozwój.

Wzrost jest zauważalny  w grupach wiekowych 18-34 lata i 35-49 lat. Szczególnie widoczny jest wśród najmłodszej grupy wiekowej, z prawie 60% wzrostem w ciągu 6 lat, z 12% w 2012 r. Do 19% w 2018 r. Wynik ten potwierdza założenie, że młodsi konsumenci przodują  w bardziej świadomej konsumpcji.

Również Polacy, jako coraz bardziej świadomi konsumenci, decydują się na zakup owoców morza ze względu na zrównoważony rozwój i bezpieczeństwo. Wskazuje na to wzrost z 8% w 2015 r. do 9% w 2018 r.

Istnieje silny związek między świadomością konsumentów na temat bezpieczeństwa żywności i zrównoważonego rozwoju oraz tym jak często ją konsumują. Wśród osób, które spożywają małe ilości owoców morza na bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój stawia zaledwie 14% konsumentów. Zaś wśród tych, u których konsumpcja jest na wysokimi poziomie już 22%.

Foto: Pixabay