Święto włoskich serów

Aktualności

Święto włoskich serów

24 kwietnia 2018

Dzisiaj, 25 kwietnia we Włoszech obchodzone jest Święto Wyzwolenia. Tego dnia, obok oficjalnych uroczystości, w wielu miejscach odbywają się targi młodych serów.

Festa della Liberazione  upamiętnia obalenie faszyzmu we Włoszech przez partyzantkę. W całym kraju tego dnia, przedstawiciele władz państwowych, składają wieńce pod pomnikami na cześć ofiar faszystowskiego reżimu.

Nie brakuje również i mniej oficjalnych wydarzeń. Korzystając z dnia wolnego od pracy, Włosi chętnie biorą udział w imprezach plenerowych. Do jednych z najpopularniejszych należą targi młodych serów. We Włoszech wiosna zaczyna się znacznie wcześniej niż w naszym kraju. Dzięki temu wypas zwierząt możliwy jest już na początku roku. W efekcie w połowie kwietnia  można już delektować się pierwszymi wyrobami lokalnych serowarów.

Zważywszy, że we Włoszech wyrabia się przeszło 600 rodzajów sera, wybór na takich targach może przyprawić o zawrót głowy. Aby ułatwić identyfikację, większość tradycyjnie przygotowywanych serów posiada odpowiednie unijne oznaczenie.

W Polsce najbardziej znanym włoskim serem jest Parmigiano Reggiano, czyli Parmezan. Stosowany jest zwykle do posypywania dań makaronowych czy pizzy. Warto jednak poeksperymentować ze smakami i wypróbować takie wspaniałe sery jak aromatyczny Grana Padano, owczy Peccorino, łagodny owczo-krowi Caciocavallo, intensywna w smaku pleśniowa Gorgonzolla czy delikatny Montasio.

Włoskie sery to wspaniała przekąska np. do wina. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do dań, którym nadają niepowtarzalny charakter.

Foto: Pixabay