Smaczne Walentynki na co dzień z Bielmar

Aktualności

Smaczne Walentynki na co dzień z Bielmar

10 lutego 2014

Według badania przeprowadzonego przez CBOS – 74% Polaków deklaruje, że lubi obchody Dnia Zakochanych, a 54% go obchodzi . Odsetek ten z roku na rok wzrasta, a wraz ze zwiększeniem zainteresowania tym świętem, pojawia się coraz to więcej propozycji walentynkowych upominków.

By zacząć dobrze dzień i przygotować się na celebrowanie tego święta, warto zacząć od przyrządzenia i podania śniadania. Jak je skomponować by różniło się od tego, podawanego w każdy inny dzień roku?

– Możemy komponując Walentynowy posiłek sięgnąć po produkty uznawane za afrodyzjaki. Te naturalne mają dużo właściwości zdrowotnych – mówi Wojciech Wilczek, dietetyk kliniczny. – Do afrodyzjaków zaliczamy produkty bogate w witaminy, mikroelementy oraz substancje chemiczne, które pośrednio lub bezpośrednio wpływają na poziom hormonów. Często mylnie kojarzone są z produktami luksusowymi. Tymczasem większość z nich jest dostępna dla każdego, a możliwości na ich wykorzystanie jest mnóstwo.

Śniadanie, które podamy bliskim w Dniu św. Walentego, tak jak to podane w każdy inny dzień roku, powinno być zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Do pierwszego porannego posiłku, możemy dodać mały akcent, kojarzący się z Dniem Zakochanych.

– Na Walentynki możemy przygotować wyjątkową  kanapkę, przykładowo w kształcie serca. Polecam taką na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie z dobrym tłuszczem roślinnym, chudą drobiową wędliną, z dodatkiem pasty z awokado, gotowanego jajka, czy jednej z wielu przypraw, zaliczanych do afrodyzjaków. Możemy wybrać czerwone dodatki dla urozmaicenia i ozdoby. Mogą to być koktajlowe pomidory, świeża lub mielona, słodka papryka. – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. “Bielmar” organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”. – Dla zwolenników śniadań na słodko, mogę polecić dodanie np. do odtłuszczonego twarożku odrobiny cynamonu. Jest on źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a swym orientalnym smakiem zupełnie odmieni posiłek.