Produkcja żywności w marcu 2019 r.

Aktualności

Produkcja żywności w marcu 2019 r.

26 kwietnia 2019

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję najważniejszych produktów żywnościowych w marcu 2019 r.

W marcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” wzrost produkcji nastąpił m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 54,2%), owoców i orzechów mrożonych (o 51,6%), marynat warzywnych (o 21,6%), soków z owoców i warzyw (o 18,8%), wódki czystej (o 18,2%), wód mineralnych i gazowanych (o 10,3%), czekolady (o 10,1%), kasz i grysików gryczanych (o 8,6%), konserw drobiowych (o 8,4%). Spadek produkcji w marcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach nastąpił m.in. dla warzyw mrożonych (o 25,6%), win owocowych (o 23,5%), kasz i grysików jęczmiennych (o 21,7%), kasz i mączek z pszenicy (o 16,7%), mrożonych filetów z ryb morskich (o 16,4%), pieczywa z mąki mieszanej pszennej i żytniej (o 11,9%), margaryny (o 10,3%), konserw rybnych (o 10%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w marcu 2019 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” nastąpił wzrost produkcji jadalnej soli warzonej (o 73,8%), octu (o 53,3%), wódki czystej (o 48,5%), marynat warzywnych (o 48,1%), piwa (o 37,8%), wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 30,9%), produktów uboju bydła i cieląt (o 22,8%), cukierków czekoladowanych (o 19,6%), sera świeżego (o 19,5%), wód mineralnych i gazowanych (o 19,2%). Spadek produkcji odnotowano dla m.in. soli warzonej (o 39,9%), soli kamiennej (o 31,7%) oraz ryb morskich mrożonych (o 18,6%).

Podsumowując produkcję wytworzoną za okres od stycznia do marca 2019 r. produkcja była wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, dla m.in. jadalnej soli kamiennej (o 138,8%), soków z owoców i warzyw (o 54,2%) oraz owoców i orzechów mrożonych (o 40,5%). W okresie od stycznia do marca 2019 r. produkcja była niższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, dla m.in. cukru (o 36%).

Foto: Pixabay