Produkcja żywności w kwietniu 2019 r.

Aktualności

Produkcja żywności w kwietniu 2019 r.

W kwietniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” wzrost produkcji nastąpił m.in. dla makaronu (o 41,1%), soków z owoców i warzyw (o 36,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 21,6%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 20,6%), cukru (o 18,9%) i mąki żytniej (o 17,8%) – informuje GUS.

Spadek produkcji w kwietniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale „Artykuły spożywcze” nastąpił m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 48,2%), marynat warzywnych (o 36,8%), kasz i grysików gryczanych (o 33%), warzyw mrożonych (o 29,6%), kasz i grysików jęczmiennych (o 28,3%) oraz ryb morskich mrożonych (o 25,4%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w kwietniu 2019 r. w dziale „Artykuły spożywcze” nastąpił spadek produkcji m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 51,1%), marynat warzywnych (o 35,9%), cukierków czekoladowanych (o 34,8%), warzyw mrożonych (o 26,7%), owoców i orzechów mrożonych (o 24,1%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 24,1%), soli warzonej (o 23,7%), kasz i grysików gryczanych (o 23%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w kwietniu 2019 r. zanotowano wzrost produkcji dla m.in. cukru (o 85,5%), win owocowych (o 30,9%), octu (o 17,6%), wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 14,9%), makaronu (o 14,7%), piwa (o 11,6%). Na niezmienionym poziomie w stosunku do marca 2019 r. utrzymała się produkcja mięsa drobiowego w kawałkach.

Podsumowując produkcję wytworzoną za okres od stycznia do kwietnia 2019 r., produkcja była wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego dla m.in. jadalnej soli kamiennej (o 58%), soków z owoców i warzyw (o 53,7%), soli kamiennej (o 36,2%), owoców i orzechów mrożonych (o 36%).

W okresie od stycznia do kwietnia 2019 r. produkcja dla 139 pozycji była niższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, m.in. warzyw mrożonych (o 28,4%), cukru (o 28,4%).

Foto: Pixabay