Jesteś tutaj

Producenci cydru czekają na nowe przepisy

Rynek cydru, według wyliczeń Nielsena wart jest 53,5 mln zł, jednak w ciągu roku jego wartość spadła o 10%. Chcąc przeciwdziałać temu zjawisku zamierzano wprowadzić jeszcze w tym roku zerowy podatek akcyzowy. Jednak trwające w Brukseli prace nad dyrektywą w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od napojów alkoholowych spowodowały, że polscy producenci muszą czekać na decyzję władz unijnych.

Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział w 2017 r., że do końca 2018 r. zostanie wprowadzona zerowa stawka akcyzy dla cydrów oraz zniesiony będzie obowiązek banderolowania butelek. W Brukseli trwają jednak prace nad nowelizacją dyrektywy 92/83/EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od napojów alkoholowych. Obecnie znajdują się one na etapie uzgodnień w grupie roboczej Rady Unii Europejskiej. Dyrektywa określa strukturę podatku akcyzowego dla krajów wspólnoty, definiuje również pojęcie cydru.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Mógłby to być flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce, ale ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w kraju.

Rozwój kategorii cydrów i związane z tym korzyści takie jak m.in. dodatkowe zagospodarowania 100 tys. ton jabłek, będą w pełni możliwe do zrealizowania pod warunkiem, że cydr uzyska prawo do promocji i reklamy masowej. Polska Rada Winiarstwa, Związek Producentów Soków i Związek Sadowników RP wskazują, że oprócz korzyści gospodarczych, za cydrami mogą iść również pozytywne zmiany w strukturze spożycia alkoholi. Potwierdzają to przeprowadzone badania społeczne.

X

Przeczytaj również