Oświadczenie Iglotex w związku z pożarem w zakładzie w Skórczu

Oświadczenie Iglotex w związku z pożarem w zakładzie w Skórczu

28 maja 2019

Zarząd Grupy Iglotex informuje, że w nocy z 26 na 27 maja 2019 r., około godziny 01:40 doszło do wybuchu pożaru w zakładzie produkcyjnym firmy Iglotex w Skórczu, w województwie pomorskim.

Pożar objął część produkcyjną oraz dystrybucyjną zakładu w Skórczu. Na miejscu pracowało ponad 60 zespołów straży pożarnej z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i pomorskiego. Żaden z pracowników zakładu produkcyjnego nie ucierpiał w pożarze.

– W związku z pożarem znaczącej części zakładu produkcyjnego Grupy Iglotex zlokalizowanego w Skórczu, który odpowiedzialny jest za produkcję pierogów, pizzy i zapiekanki, na chwilę obecną zostało wstrzymane działanie zakładu, gdyż produkcja nie jest możliwa. Czynimy starania, aby zbadać możliwości choć częściowego przywrócenia produkcji lub uruchomienia produkcji zastępczej. Naszym celem jest, aby w  jak największym stopniu zminimalizować skutki pożaru. Zakłady produkujące warzywa, owoce, pyzy, knedle i frytki pracują bez zakłóceń. Działalność dystrybucyjną będziemy kontynuowali z sąsiednich oddziałów. Dopiero po zakończeniu czynności przez zespoły straży pożarnej, będzie możliwe dokładniejsze oszacowanie strat – komentuje Maciej Włodarczyk, Prezes Zarządu Grupy Iglotex.

– W aktualnej sytuacji bezwzględnie naszym kolejnym celem jest przemyślana reorganizacja pracy osób, które są zatrudnione w zakładzie produkcyjnym w Skórczu. W tej trudnej dla nas sytuacji, prosimy o wyrozumiałość i zaufanie wszystkich Kontrahentów, Pracowników i Współpracowników – dodał Maciej Włodarczyk.