Jesteś tutaj

Krajowa Spółka Cukrowa podsumowuje kampanię cukrowniczą 2019/2020

Krajowa Spółka Cukrowa podała wyniki kampanii cukrowniczej 2019/2020. Podczas 18. kampanii KSC S.A. skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W 2019 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. ha, uprawiało je blisko 15 tys. plantatorów.

W kampanii uczestniczyło siedem oddziałów KSC: Cukrownia Dobrzelin, Cukrownia Kluczewo, Cukrownia Krasnystaw, Cukrownia Kruszwica, Cukrownia Malbork, Cukrownia Nakło oraz Cukrownia Werbkowice. Kampania 2019/2020 w KSC rozpoczęła się 10 września 2019 roku w Cukrowni Werbkowice. Kampania najdłużej trwała w Cukrowni Kluczewo (110 dni). Średni czas kampanii wyniósł 99 dni. Średni plon buraków cukrowych w spółce wyniósł 57 t/ha, najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Malbork – 74 t/ha. Średnia polaryzacja wyniosła 16,7%.

Jak podsumował kampanię prezes Zarządu KSC Krzysztof Kowa: „W 2019 roku wyzwaniem były niesprzyjające warunki pogodowe i szkodniki, które w największym stopniu pojawiły się w uprawach buraków na wschodzie kraju”.

W październiku 2019 r. KSC oddała do użytku Terminal Cukrowy w Porcie Morskim Gdańsk. Własny terminal pozwolił na ograniczenie wynajmu powierzchni w magazynach zewnętrznych, co przyczyniło się do znacznego obniżenia kosztów związanych z logistyką. Dzięki tej inwestycji spółka zwiększa możliwości dotyczące pozyskiwania nowych rynków zbytu. Ze względu na spadek spożycia cukru w Unii Europejskiej duże znaczenie mają rynki pozawspólnotowe. Podczas kampanii w 2019 r. wysłano z terminala 60 tys. ton cukru, między innymi do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki. KSC planuje wysyłkę cukru za pomocą terminala w wysokości 300 000 ton rocznie.

Źródło: Centrum Prasowe PAP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

W ostatniej dekadzie nastąpił dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce również widać rosnące zainteresowanie tym trendem rynkowym, zarówno gospodarstw rolnych, producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Firmy korzystające z produktów rolno-spożywczych coraz większą uwagę przywiązują także do kraju, z którego pochodzą dary natury.

Zanim krystalicznie biały i idealnie słodki cukier trafi do cukiernic czy wypieków, musi przebyć długą drogę. Jednak co ciekawe, jego produkcja odbywa się w buraku cukrowym już na polu. Następnie z buraków, które trafiają do cukrowni, cukier jest wydobywany metodą tradycyjną.

X