Jesteś tutaj

Insieme Day – Barilla w trosce o planetę

Barilla produkuje makaron od czterech pokoleń. Dla włoskiego producenta najwyższej jakości produktów, jedzenie to nie tylko czynność, która ma na celu zaspokojenie głodu. Chodzi o radość, energię, dobre samopoczucie i szacunek dla ludzkości oraz Ziemi. Jako wiodąca na świecie firma spożywcza Barilla wierzy, że konieczne jest propagowanie i promowanie tych wartości oraz zobowiązanie do dbania o społeczeństwo i o środowisko. Ten program nosi nazwę „Good for You, Good for the Planet”.

Jak firma stara przyczynić się do lepszego systemu produkowania żywności? Na ten temat światowi eksperci rozmawiać będą podczas Insieme Day w Berlinie 6 czerwca br. Insieme  w języku włoskim oznacza „razem” i to jest kluczem w rozwiązywaniu pilnych problemów w dzisiejszym systemie produkcji żywności. Jako wiodąca na świecie firma spożywcza Barilla czuje się odpowiedzialna za zrozumienie tych problemów i tym samym chce pomagać w ich rozwiązywaniu.

Barilla co roku organizuje debatę na tematy związane z ochroną środowiska. Insieme Day tym razem będzie organizowany w Berlinie, gdzie spotkają się eksperci z dziedziny polityki, ekologii oraz mediów. To będzie doskonała okazja do dyskusji na wiele ważnych tematów takich jak m.in.: rola produkcji żywności dla środowiska, ograniczenie emisji CO2 oraz zmiana przyzwyczajeń i decyzji zakupowych pokolenia Y. Zgromadzeni prelegenci będą rozmawiać o tym, w jaki sposób można lepiej współpracować z zainteresowanymi stronami, ustalić, w jaki sposób poprawić możliwości branży (rolnictwa i producentów żywności) w zakresie ochrony środowiska.

Ważną rolę podczas Insieme Day będzie miała firma Wasa należąca od 20 lat do rodziny Barilla. Ma ona jasno wytyczoną misję. W ramach strategii „Good for You, Good for the Planet” podejmuje szereg działań mających na celu ochronę środowiska.

W 2010 r. Wasa zaczęła bardzo aktywnie działać na rzecz zmniejszenia wszelkich negatywnych oddziaływań jakie produkty firmy mogą mieć na środowisko. Stopniowo zredukowano emitowany przez piekarnie CO2 aż o 82%, a 99% opakowań Wasa jest przetwarzalnych, czyli podlegających procesowi recyklingu. Obecnie, producent chrupkiego pieczywa osiągnął zerową emisję CO2 poprzez wspieranie projektów ochrony lasów deszczowych i energii odnawialnej, tym samym stając się pierwszą marką chrupkiego pieczywa, która zrekompensowała emisję CO2 w 100%.

Dostęp do zdrowej i świeżej żywności jest powszechnym wyzwaniem. Bardzo istotny jest także dostęp do właściwej i wyczerpującej informacji dotyczącej pochodzenia, sposobu wytworzenia oraz składu produktów. Wszyscy, od agencji rządowych, przez przedsiębiorstwa, rolników, po organizacje pozarządowe, są za to bardziej odpowiedzialni niż kiedykolwiek wcześniej.

Kategoria: 

Podobne artykuły

3 kwietnia br. w warszawskim Soho Factory odbyły się warsztaty kulinarne „Barilla – prawdziwe włoskie gotowanie”. „Poradnik Handlowca” uczestniczył w tym wydarzeniu.

O tym, że zwycięstwo zaczyna się na talerzu, wiedzą dobrze reprezentanci Włoch na Rio 2016.

X

Przeczytaj również