Jesteś tutaj

Europejski sektor wina o informacjach na etykietach

Europejskie stowarzyszenia reprezentujące sektor napojów alkoholowych przedstawiły europejskiemu komisarzowi ds. zdrowia V. Andriukaitisowi propozycję dokumentu samoregulującego zakres przekazywania informacji o składnikach i wartościach odżywczych napojów alkoholowych.

Europejski sektor wina, reprezentowany przez CEEV, CEVI, Copa i Cogeca oraz EFOW, podjął wyzwanie samoregulacji i przedstawił dziś komisarzowi Andriukaitisowi propozycję. W związku ze specyfiką zarówno produktu, jak i sektora, europejski sektora wina proponuje rozwiązanie, które pozwoli sprostać podwójnemu wyzwaniu: z jednej strony pozwala odpowiednio przekazywać konsumentom informacje o produkcie, z drugiej natomiast jest możliwe do wprowadzenia dla wszystkich podmiotów działających w obrębie tego sektora.

– Rozwiązanie, które dziś proponujemy, ma służyć utrzymaniu naszej relacji z konsumentem opartej na zaufaniu. Sektor podejmuje się stosowania metody, która zgodnie z prawem unijnym, pozwala na wskazanie, czy to na butelce czy online, liczby kalorii w przeliczeniu na 100 ml oraz składników produktu – wyjaśnił Bernard Farges, Prezes EFOW

– W przeciwieństwie do sytuacji innych produktów rolno-spożywczych, nasza propozycja opiera się na naturze wina, które jest produktem nieustannie ewoluującym. Wina nie produkuje się według konkretnego przepisu. Nie jest ono standardowym produktem przemysłowym. Proces produkcji wina musi być nieustannie dostosowywany, aby produkt finalny był możliwie jak najlepszy. Propozycja, którą dziś przedstawiamy, uwzględnia wszystkie te aspekty – dodał Thierry Coste, Przewodniczący grupy roboczej Copa i Cogeca ds. wina

Jean-Marie Barillère, Prezes CEEV, wyraził natomiast nadzieję, że „Komisja Europejska przyjmie do wiadomości postępy dokonane w przeciągu niecałego roku dzięki pracy naszego sektora i poprze naszą propozycję. Mamy nadzieję, że rozważony zostanie pomysł przekształcenia jej w prawo unijne. Pozwoliłoby to na zachowanie jednolitego rynku oraz na wprowadzenie jednakowych zasad dla wszystkich win produkowanych zarówno w UE, jak i w krajach trzecich.

Foto: pixabay.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polscy producenci masła orzechowego czy mleka kokosowego nie mogą spać spokojnie. Wszystko przez nowe unijne regulacje zabraniające stosowania nazw sugerujących produkty mleczne dla produktów pochodzenia roślinnego.

Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

X

Przeczytaj również