Dożynki Prezydenckie w Spale zakończyły się sukcesem

Aktualności

Dożynki Prezydenckie w Spale zakończyły się sukcesem

23 września 2014

21 września, dobiegły końca Dożynki Prezydenckie w Spale. Dla regionalnych producentów była to okazja do pokazania swoich wyrobów całej Polsce. Wielkopolskę reprezentowała m.in. marka Międzychód, mogąca pochwalić się 110-letnią tradycją w branży spożywczej. Marka częstowała gości swoimi specjałami – zaserwowała 10 tysięcy porcji fasolki po bretońsku z boczkiem i 10 tysięcy porcji wielkopolskich flaków. Zaprezentowała się też samemu Prezydentowi RP.

Regionalnie i odpowiedzialnie

Obecność Międzychodu w Miasteczku Regionów, które jest jednym z ważniejszych elementów Dożynek, to dla marki duży zaszczyt a zarazem wyraz docenienia jej dotychczasowej działalności. Międzychód został oficjalnie zaproszony przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego jako marka, która przy produkcji żywności korzysta z wielkopolskich płodów rolnych.

„Zawsze podkreślamy, że wytwarzając nasze produkty opieramy się na warzywach, które dojrzewają w Krainie 100 Jezior. Pozyskujemy je od lokalnych, dobrze nam znanych rolników, do których mamy pełne zaufanie. Dzięki temu znamy nasze warzywa od nasiona i wiemy, że dostarczamy konsumentom produkt wysokiej jakości”. – wyjaśnia Magdalena Kasperczak, Dyrektor Marketingu firmy Międzychód.

Obecność na Dożynkach to nie tylko prestiż – to także możliwość szerszego zaprezentowania swoich wyrobów Prezydentowi RP. Jednym z ważniejszych punktów uroczystości był bowiem spacer głowy państwa po Miasteczku Regionów, podczas którego Prezydent rozmawiał z producentami i poznawał ich specjały. W produktach wielkopolskiej marki mogli też zakosztować odwiedzający Dożynki. Specjalnie dla nich Międzychód w ogromnym, liczącym 2000 litrów garnku przygotował 20 tysięcy porcji swoich dań tradycyjnych. Pierwszego dnia była to fasolka po bretońsku z boczkiem, zaś drugiego flaki. Nad całością czuwało 6 kucharzy.

„Wielu gościom nasze dania zasmakowały do tego stopnia, ze wracali po nie kilka razy. Takie dowody uznania bardzo nas cieszą. Miło nam, że nasze produkty zdobywają fanów także poza granicami Wielkopolski – zwłaszcza, że jesteśmy w trakcie budowy ogólnopolskiej sieci dystrybucji”. – uzupełnia Magdalena Kasperczak.

Przedwojenna tradycja

Dożynki Prezydenckie mają w Polsce długą tradycję. Po raz pierwszy zorganizował je w Spale prezydent Ignacy Mościcki w 1927 roku. Przedwojenna uroczystość, która miała być wyrazem podziękowania rolnikom za ich pracę, została wskrzeszona w 2000 roku. Od tej pory odbywa się regularnie, gromadząc wystawców z całej Polski. Oprócz Miasteczka Regionów, towarzyszy im mnóstwo atrakcji, takich jak występy zespołów ludowych czy aleja regionalnych twórców.