Czy Polsce grozi brak CO2 do produkcji napojów?

Aktualności

Czy Polsce grozi brak CO2 do produkcji napojów?

Niedobory CO2 na Starym Kontynencie doprowadziły do zmniejszenia dostaw napojów gazowanych i pożywienia, a nawet racjonowania wody. W Polsce natomiast produkcja przewyższa potrzeby. Eksport nadwyżek z Polski złagodził kryzys w państwach dotkniętych brakami.

Niedobory dwutlenku węgla w Europie spowodowały w czerwcu i lipcu czasowe przestoje u wielu producentów artkułów spożywczych, napojów bezalkoholowych i piwnych. Według portalu GasWorld.com, największe problemy miała Wielka Brytania i kraje Europy Północnej. W Oslo racjonowano wodę, ponieważ brakowało CO2 do jej oczyszczania. Tymczasem w Polsce z dostawami nie było i nie ma żadnych kłopotów.

– W Europie Północnej wystąpił niedobór dwutlenku węgla, spowodowany zamknięciem kilku zakładów produkujących ten składnik. Sytuacja ta zaistniała z kilku powodów, m.in. prac konserwatorskich i remontowych, prowadzonych przez wytwórców gazu. Ograniczenia jego dostaw wpływały na liczne przedsiębiorstwa z sektora żywności i napojów. Jednak nie dotyczyły one spółek działających w Polsce. Nie widać też sygnałów, by w przyszłości takie trudności miałyby wystąpić u nas – komentuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny i członek zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności.

CO2 znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle. Używa się go w branży napojowej do gazowania produktów, a w mięsnej – jako część atmosfery ochronnej, zapewniającej dostawy świeżych wyrobów. Dzięki dwutlenkowi węgla możliwe jest długotrwałe magazynowanie świeżych warzyw i owoców.

Źródło: Monday News

Foto: Pixabay