Jesteś tutaj

Żywność będzie tanieć

Klienci sklepów mogą spodziewać się spadków cen produktów żywnościowych. W ciągu najbliższych miesięcy największe obniżki cen mają dotyczyć jajek oraz mleka. Wynika tak z analiz przeprowadzonych przez ekspertów z pięciu banków.

Analitycy z banku BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP i Alior Banku przygotowali dla „Rzeczpospolitej” analizy prognoz cenowych na produkty żywnościowe na najbliższe miesiące. Wynika z nich, że czekają nas obniżki cen.

Najbardziej potanieją jajka i mleko. W poprzednim roku zanotowano znaczący wzrost cen w tych kategoriach produktowych. Sytuacja ustabilizowała się, a w najbliższym czasie nastąpić mają znaczne spadki cen. W przypadku jaj wyniosą one aż 21 proc. w okresie od lutego do czerwca. W połowie roku mają one kosztować od 23,9 zł do 29,45 zł za sto sztuk. W październiku ich cena wahała się w okolicach 50 zł/100 szt. W przypadku mleka, jego cena za hektolitr w grudniu wynosiła w skupie 152 zł, w lutym spadła do 132 zł, w czerwcu może kształtować się na poziomie 116 zł.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu. Oznacza to wzrost o 1,1%. To jednocześnie jego pierwsza podwyżka w ujęciu miesięcznym od września ubiegłego roku.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2018 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 0,2%. W porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku ceny zwiększyły się natomiast o 1,9%. Największy wpływ na zmianę indeksu miały ceny żywności.

X

Przeczytaj również