Więcej pod choinką niż na stole

Aktualności

Więcej pod choinką niż na stole

Polacy wydadzą dwa razy więcej pieniędzy na prezenty, niż na przygotowanie wigilijnych potraw. Wzrost cen żywności w ciągu roku spowodował, że na produkty spożywcze wydamy więcej niż przed rokiem – wynika z szacunków Open Finance.

Na przygotowanie Wigilii dla 10-osobowej rodziny trzeba wydać 1082 zł. Z kwoty tej, 325 zł wydane jest na potrawy świąteczne. Niezmiennie na stole wyląduje 12 tradycyjnych dań: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, karp, dwa rodzaje śledzia, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i miodem, sernik, piernik, makowiec i kompot z suszu. Analitycy Open Finance założyli, że wszystkie z nich przygotowywane będą przez gospodarzy. Potrzebnych do przygotowania tradycyjnej wieczerzy jest 41 produktów. Ceny wszystkich z nich sprawdzone zostały w 6 dużych supermarketach.

Jak można przeczytać w analizie, zwiększone wydatki spowodowane są podwyżkami cen: Najmocniej zdrożały w ostatnim czasie jabłka, masło i jaja. Za te w listopadzie br. trzeba było płacić od 45 do 52 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wyraźnie droższe są też warzywa. Te podstawowe, których ceny bada GUS, są dziś o kilkanaście do 20 proc. droższe. Większość artykułów spożywczych zdrożała jednak mniej spektakularnie. Z drugiej strony poszukiwanie towarów, za które w sklepach trzeba dziś zapłacić mniej niż przed rokiem, jest znacznie trudniejsze. W tej kategorii urząd odnotował cukier kosztujący dziś o 13 proc. mniej niż przed rokiem.

Z szacunków wynika, że na przeciętny upominek dla dziecka wyda się trochę ponad 115 zł. Mnije wyda się na prezenty dla dorosłych –  przeciętnie 75 zł. To średnie wyciągnięte na podstawie prawie 1,2 mln. transakcji. Przy analizie założono, że do stołu zasiądzie 10 osób, a obdarować należałoby 9 z nich, w tym 2 dzieci. To oznacza wydatek rzędu 757 zł.

Źródło: Open Finance

Foto: Pixabay