Jesteś tutaj

Wahania cen artykułów mleczarskich

Masło znów drożeje, kosztując o 13% więcej niż rok temu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku mleka w proszku – tutaj widać niewielkie wzrosty w perspektywie krótkoterminowej, ale znaczące spadki w ujęciu rocznym. Zauważalnie tańsze są natomiast sery, których cena od pewnego czasu regularnie spada.

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu czerwca 2018 r. utrzymała się (zapoczątkowana w lutym br.) wzrostowa tendencja cen masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach osiągnęła poziom 23,15 zł/kg, o 2% wyższy niż tydzień wcześniej i o 4% wyższy niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było droższe o 13%.

Producenci za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwali 5,84 zł/kg. Był to jednak poziom o 3% wyższy niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,11 zł/kg i była o 2% wyższa niż w tydzień wcześniej i o 2,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. OMP było tańsze niż przed rokiem o 26%, a PMP o 7% tańsze.

W trzecim tygodniu czerwca 2018 r. znaczącym obniżkom uległy ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. W tym okresie za ser Edamski średnio w kraju płacono 12 zł/kg, o 6% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 12,29 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 2,5% wyższa niż przed miesiącem. Wyżej wymienione rodzaje serów dojrzewających były o 13-16% tańsze niż w porównywalnym okresie 2017 r.

Źródło: PIM za KOWR

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Na ostatniej aukcji na platformie Global Dairy Trade, która odbyła się 21 sierpnia br. odnotowano silne spadki większości notowanych produktów mlecznych. Najsilniej spadł indeks cenowy masła.

Kostka masła to od kilku miesięcy wydatek minimum 5-7 zł. W związku z dużymi podwyżkami cen Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zbadał w laboratoriach jakość masła. Mimo wysokiej ceny nie jest ono fałszowane tłuszczami roślinnymi, pojawił się jednak inny problem.

X