Jesteś tutaj

Wahania cen artykułów mleczarskich

Masło znów drożeje, kosztując o 13% więcej niż rok temu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku mleka w proszku – tutaj widać niewielkie wzrosty w perspektywie krótkoterminowej, ale znaczące spadki w ujęciu rocznym. Zauważalnie tańsze są natomiast sery, których cena od pewnego czasu regularnie spada.

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu czerwca 2018 r. utrzymała się (zapoczątkowana w lutym br.) wzrostowa tendencja cen masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach osiągnęła poziom 23,15 zł/kg, o 2% wyższy niż tydzień wcześniej i o 4% wyższy niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było droższe o 13%.

Producenci za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwali 5,84 zł/kg. Był to jednak poziom o 3% wyższy niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,11 zł/kg i była o 2% wyższa niż w tydzień wcześniej i o 2,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. OMP było tańsze niż przed rokiem o 26%, a PMP o 7% tańsze.

W trzecim tygodniu czerwca 2018 r. znaczącym obniżkom uległy ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. W tym okresie za ser Edamski średnio w kraju płacono 12 zł/kg, o 6% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 12,29 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 2,5% wyższa niż przed miesiącem. Wyżej wymienione rodzaje serów dojrzewających były o 13-16% tańsze niż w porównywalnym okresie 2017 r.

Źródło: PIM za KOWR

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Kostka masła to od kilku miesięcy wydatek minimum 5-7 zł. W związku z dużymi podwyżkami cen Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zbadał w laboratoriach jakość masła. Mimo wysokiej ceny nie jest ono fałszowane tłuszczami roślinnymi, pojawił się jednak inny problem.

Ceny masła na światowych rynkach spadają znacznie dynamiczniej niż w Polsce. Mniej płacą za nie m.in.: Niemcy i Holendrzy.

X