Jesteś tutaj

W ubiegłym roku podrożały ryby i przetwory rybne

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku wzrosły o 3,6% ceny ryb i przetworów rybnych. Podrożały filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka, obniżyły się ceny wędzonych makreli. Wyższe ceny ryb i przetworów rybnych znacznie przerosły podwyżki cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem, które średnio podrożały o 0,8%. Jak mówią specjaliści z IERiGŻ, „dynamika wzrostu cen łososi importowanych do Polski będzie jeszcze większa w grudniu ub.r. i styczniu br., gdyż ceny na giełdach w Oslo (FishPool) przekroczyły 8,30 euro za kg i były ponad 40% wyższe niż przed rokiem" – wskazali w podsumowaniu.

W ubiegłym roku zwiększyła się również produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza – głównie ryb świeżych i chłodzonych. Zakłady przetwórcze postawiły na poszerzenie oferty wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych, ograniczyły natomiast produkcję marynat.

Źródło: PAP

Foto: pixabay.com.pl

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polscy konsumenci coraz więcej wiedzą nt. zmniejszających się zasobów ryb w morzach i oceanach i coraz większą uwagę poświęcają tej kwestii – wynika z badań przeprowadzonych przez MSC Polska. Pomimo wysokiej świadomości, wybierając ryby, czy owoce morza w sklepie, kierujemy się przede wszystkim ich gatunkiem, jakością, ceną i preferencjami domowników. Kwestie zrównoważonych połowów przy decyzjach zakupowych znalazły się dopiero na 10. miejscu. Jednak większość, bo aż 70% Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie sięgać po produkty z logo MSC.

Ten rok nie zakończy się pomyślnie dla branży alkoholowej. Jak można przeczytać w raporcie IERiGŻ, produkcja piwa i wina będzie mniejsza niż rok wcześniej. Nieznacznie zwiększy się z kolei rynek napojów spirytusowych. 

X