Jesteś tutaj

W ubiegłym roku podrożały ryby i przetwory rybne

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku wzrosły o 3,6% ceny ryb i przetworów rybnych. Podrożały filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka, obniżyły się ceny wędzonych makreli. Wyższe ceny ryb i przetworów rybnych znacznie przerosły podwyżki cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem, które średnio podrożały o 0,8%. Jak mówią specjaliści z IERiGŻ, „dynamika wzrostu cen łososi importowanych do Polski będzie jeszcze większa w grudniu ub.r. i styczniu br., gdyż ceny na giełdach w Oslo (FishPool) przekroczyły 8,30 euro za kg i były ponad 40% wyższe niż przed rokiem" – wskazali w podsumowaniu.

W ubiegłym roku zwiększyła się również produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza – głównie ryb świeżych i chłodzonych. Zakłady przetwórcze postawiły na poszerzenie oferty wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych, ograniczyły natomiast produkcję marynat.

Źródło: PAP

Foto: pixabay.com.pl

Kategoria: 

Podobne artykuły

Światowe ceny masła i mleka w proszku w 2013 r. były o ok. 30% wyższe niż w 2012 r. W Polsce cena skupu mleka jest teraz wyjątkowo wysoka, gdyż na świecie jest dobra koniunktura na tym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Branża mięsna może w 2018 r. wypracować 2 mld zł zysku netto, produkcja sprzedana branży wyniesie 56-57 mld zł, notując wzrost o 2-3% w stosunku rocznym – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

X