Jesteś tutaj

W ubiegłym roku podrożały ryby i przetwory rybne

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku wzrosły o 3,6% ceny ryb i przetworów rybnych. Podrożały filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka, obniżyły się ceny wędzonych makreli. Wyższe ceny ryb i przetworów rybnych znacznie przerosły podwyżki cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem, które średnio podrożały o 0,8%. Jak mówią specjaliści z IERiGŻ, „dynamika wzrostu cen łososi importowanych do Polski będzie jeszcze większa w grudniu ub.r. i styczniu br., gdyż ceny na giełdach w Oslo (FishPool) przekroczyły 8,30 euro za kg i były ponad 40% wyższe niż przed rokiem" – wskazali w podsumowaniu.

W ubiegłym roku zwiększyła się również produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza – głównie ryb świeżych i chłodzonych. Zakłady przetwórcze postawiły na poszerzenie oferty wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych, ograniczyły natomiast produkcję marynat.

Źródło: PAP

Foto: pixabay.com.pl

Kategoria: 

Podobne artykuły

W kolejnych miesiącach należy spodziewać się osłabienia dynamiki wzrostu cen pszenicy i żyta, a sam wzrost cen powinien zakończyć się na przełomie I i II kwartału 2019 r. – oceniają w raporcie rynkowym analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Polacy wciąż jedzą niewiele ryb. Roczna konsumpcja na poziomie ok. 12,4 kilograma na osobę jest dwukrotnie niższa od unijnej średniej. Wzrostom nie sprzyja ani brak przywiązania do ryb w polskiej kuchni, ani rosnące ceny. Choć w ubiegłym roku po raz pierwszy od dawna zanotowano niewielki spadek cen ryb, w tym znowu mogą one podrożeć.

X

Przeczytaj również