Jesteś tutaj

Unia chce obniżyć akcyzę na cydr

Komisja Europejska zamierza zmienić przepisy regulujące stawkę akcyzową na alkohol. Mają one głównie pomóc mniejszym producentom piwa oraz cydru. Polscy przedsiębiorcy zajmujący się wytwarzaniem alkoholu z jabłek od lat czekają na zmianę przepisów ułatwiających im konkurencję z browarnikami.

Komisja Europejska zamierza ułatwić prowadzenie biznesu mniejszym producentom. Zakłady produkujące rocznie do 15 tys. hektolitrów cydru będą płacić niższą stawkę akcyzy, nawet o połowę. Specjaliści z branży zwracają jednak uwagę na limity obniżania stawki akcyzowej w przypadku browarów i cydrowników. Zakłady wytwarzające rocznie do 200 tys. hektolitrów piwa obowiązuje niższa akcyza.

Zmiany w prawie proponowane przez Komisję Europejską mogą pomóc zwiększyć eksport polskiego cydru za granicę. Zwiększą także konkurencyjność wobec wyrobów browarniczych.

Źródło: Business Insider

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Kilka dni temu minister Mateusz Morawiecki przedstawił propozycję Ministerstwa Finansów, która ma pobudzić rynek cydrów. Chcą zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania. Branża winiarska z entuzjazmem przyjęła tę wiadomość.

Minister rolnictwa zwrócił się do resortu finansów o zawieszenie akcyzy nakładanej na cydr oraz perry, czyli lekkie na napoje alkoholowe z jabłek i gruszek. Obecnie jest ona na poziomie akcyzy nakładanej na piwa, a koszt ich produkcji wyższy niż w przypadku browarów. Marek Sawicki namawia również sieci handlowe do zwiększania sprzedaży cydru i perry.

X

Przeczytaj również