Rynek RPA otwiera się na polski drób

Aktualności

Rynek RPA otwiera się na polski drób

24 czerwca 2016

Służby weterynaryjne Polski i Republiki Południowej Afryki uzgodniły warunki eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA, co umożliwia wywóz polskich kurczaków na tamten rynek – poinformował resort rolnictwa.

– Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA – powiedział wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki cytowany w środowej informacji resortu.

Podczas niedawnej wizyty delegacji ministerstwa rolnictwa oraz polskich służb weterynaryjnych w Republice Południowej Afryki, uzgodniono zapisy dotyczące wymagań weterynaryjnych we wzorze świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego. Delegacji przewodniczył wiceminister Jacek Bogucki, na rozmowach obecny był też zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski. 

Ponadto, ustalono zasady zatwierdzania przez służby weterynaryjne Polski i RPA zakładów produkujących świeże mięso drobiowe. Zatwierdzanie nie będzie wymagało każdorazowej kontroli inspektorów RPA i odbywać się będzie głównie poprzez analizę dokumentacji przesyłanej przez stronę polską.

źródło: PAP