Jesteś tutaj

Rośnie eksport jabłek do Egiptu

Według danych Eurostatu Egipt był największym odbiorcą jabłek z Polski w pierwszych 5 miesiącach sezonu 2018/19. Od lipca do listopada 2018 r. wyeksportowano tam 36 tys. t jabłek, tj. 7,5-krotnie więcej niż przed rokiem. Wzrost sprzedaży polskich jabłek do tego kraju jest wynikiem poprawy konkurencyjności cenowej tych owoców z punktu widzenia egipskich odbiorców.

Wysoki popyt na tym rynku będzie się prawdopodobnie utrzymywał jeszcze w I kwartale 2019 r. Eksport na rynki dalekowschodnie wzrasta szybko, lecz stanowi wciąż niewielki wolumen sprzedaży. W całym sezonie 2018/19 w eksporcie polskich jabłek istotną rolę odegra ponownie Białoruś, w przypadku której sprzedaż nasila się zwykle w drugiej części sezonu. Niemniej, dane z pierwszych 5 miesięcy obecnego sezonu wskazują na wyraźne osłabienie popytu na tym rynku (spadek eksportu o 40% rok do roku). Z jednej strony wynika ono ze wzrostu podaży na rynkach wschodnich (w tym również Rosji), z drugiej strony z utrudnień w eksporcie jabłek z Białorusi do Rosji.

W pewien sposób spadek ten jest równoważony wzrostem sprzedaży jabłek do Kazachstanu. Według danych Eurostatu zwiększył się on o 54%, do 13 tys. t. Biorąc pod uwagę dotychczasową dynamikę eksportu, a także relatywnie słaby poziom sprzedaży w grudniu 2018 r. poziom eksportu w sezonie 2018/19 może nie osiągnąć rekordowego wolumenu, pomimo najwyższych w historii zbiorów. Istnieje ryzyko, że relatywnie większa część zapasów w porównaniu do poprzednich sezonów zostanie przekierowana do sektora przetwórstwa.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Rośnie eksport rolno-spożywczy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. To drugi po Arabii Saudyjskiej największy partner gospodarczy i handlowy Polski w tym regionie. Tylko w 2017 r. eksport na rynek ZEA osiągnął wartość 85 mln euro i wzrósł o 11% w ciągu roku. Potencjał jest jednak znacznie większy. Hitem eksportowym mają szanse stać się mięso halal, produkty mleczne, słodycze czy przetwory owocowe.

Polski eksport przez lata uległ sporym zmianom. Dawno minęły już czasy, kiedy za granicę wysyłaliśmy przede wszystkim jabłka i zboże. I choć Polskę ciężko dziś nazwać „spichlerzem Europy”, wśród produktów rolno-spożywczych wciąż kryje się kilka eksportowych hitów.

X

Przeczytaj również