Produkcja żywności w lipcu br.

Aktualności

Produkcja żywności w lipcu br.

W lipcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” zanotowano wzrost produkcji ryb morskich mrożonych (o 37,6%), kasz i grysików jęczmiennych (o 20,8%), produktów uboju bydła i cieląt (o 19,8%), wód mineralnych i gazowanych (o 18,9%), soli warzonej (o 17,2%), wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 14,8%), makaronu (o 12,6%), kasz i grysików gryczanych (o 11,1%) – wylicza Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w lipcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił m.in. dla produktów uboju trzody chlewnej (o 30%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 25,4%), warzyw mrożonych (o 23,4%), marynat warzywnych (o 19,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 16,1%), margaryny (o 12,7%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 12,7%), cukierków czekoladowanych (o 10,8%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w lipcu 2019 r. zanotowano wzrost produkcji m.in. marynat warzywnych (o 237,4%), jadalnej soli kamiennej (o 131,3%), kasz i grysików jęczmiennych (o 26,7%), owoców i orzechów mrożonych (o 23,6%), mąki pszennej (o 22,6%), konserw drobiowych (o 22,4%), soków z owoców i warzyw (o 21,8%), cukierków czekoladowanych (o 20,9%).

Podsumowując produkcję wytworzoną za okres od stycznia do lipca 2019 r. produkcja była wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, dla m.in. soków z owoców i warzyw (o 28,7%), soli kamiennej (o 24,6%). W tym samym okresie produkcja spadła m.in. dla warzyw mrożonych (o 25,3%).

Foto: Pixabay