Jesteś tutaj

KOWR tworzy platformę żywnościową

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pracuje nad projektem platformy żywnościowej, będącej giełdą, która umożliwi zawieranie kontraktów na dostawę produktów rolnych –informuje Piotr Serafin, dyrektor generalny KOWR. Od czerwca br. trwają prace przygotowawcze do realizacji projektu.

Jak tłumaczy w rozmowie z PAP Serafin, projekt ma zwiększyć konkurencyjność różnych podmiotów sektora rolno-spożywczego, poprawić dochody rolników oraz przejrzystość podziału zysków w handlu żywnością.

Zdaniem szefa KOWR, utworzenie platformy przyczyni się do koncentracji podaży krajowych artykułów rolno-spożywczych, poprzez tworzenie dużych, jednorodnych partii oraz ograniczenie kosztów transakcyjnych i ryzyka handlowego.

Użytkownikami platformy żywnościowej mają być grupy producentów rolnych, rolnicy indywidualni, przedstawiciele branży magazynowej, spółki handlowe z obszaru przetwórstwa, firmy produkcyjne, handlowe oraz inwestycyjne.

Projekt wspólnie z KOWR realizuje także Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

Zakłada się utworzenie projektu w czasie 25 miesięcy, czyli do końca czerwca 2020 r. Szacowana kwota wykonania platformy to ponad 11 mln zł.

Źródło: PAP

Foto: iStock

Kategoria: 

Podobne artykuły

Branża mięsna może w 2018 r. wypracować 2 mld zł zysku netto, produkcja sprzedana branży wyniesie 56-57 mld zł, notując wzrost o 2-3% w stosunku rocznym – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Dobre zbiory podstawowych roślin, a także warzyw i owoców oraz problem z eksportem towarów rolno-spożywczych wywołany rosyjskim embargiem spowodują dalszy spadek cen detalicznych żywności - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

X