Kluczowe grupy klientów dla przyszłości sektora rolno-spożywczego?

Aktualności

Kluczowe grupy klientów dla przyszłości sektora rolno-spożywczego?

Młode pokolenie i kobiety będą kształtować zwyczaje żywieniowe na świecie – oceniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas w raporcie poświęconym przyszłości globalnego sektora rolniczego i spożywczego.

– Przedstawiciele młodego pokolenia i kobiety to grupy przykładające dużą wagę do jakości jedzenia, aktywnie szukające informacji o właściwościach odżywczych. Źródłem ich wiedzy już wkrótce będą lokalne społeczności oraz w większej mierze media społecznościowe. Można zatem stwierdzić, że wpływ konsumentów na branżę spożywczą będzie większy niż kiedykolwiek – mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

Zdaniem autorów raportu „Przyszłość globalnego sektora rolno-spożywczego”, rosnąca świadomość konsumentów, szczególnie tych młodych, objawiać się będzie m.in. wzrostem zainteresowania dobrostanem zwierząt i tym, jak traktowane są przez firmy spożywcze. Może to skłonić konsumentów do zainteresowania się alternatywnymi, bogatymi w białko produktami, jak tofu czy owoce morza.

Bank wskazuje też na wzrost emancypacji i siły nabywczej kobiet jako istotny czynnik kształtujący przyszłość branży spożywczej. Kobiety nie tylko zarabiają coraz więcej (w skali światowej 12 bln USD rocznie), ale również kontrolują istotną część wydatków gospodarstw domowych –  ok. 20 bln USD w rocznych wydatkach konsumpcyjnych. Co więcej, szacuje się, że w ciągu najbliższych 5. lat zarobki mogą wzrosnąć do 18 bln USD, a kontrolowane przez kobiety wydatki gospodarstw domowych do 28 bln USD.

– Te procesy są bardzo istotne dla systemu żywności, ponieważ badania pokazują, że większa kontrola w rękach kobiet w zakresie wydatków gospodarstw domowych oznacza rosnące wydatki na żywność. Kobiety są także bardziej skłonne do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Jeżeli są aktywne zawodowo, częściej sięgają po przetwarzane posiłki gotowe do spożycia, ale jednocześnie zdrowe – dodaje Bartosz Urbaniak.

Zmiany demograficzne i rosnąca świadomość konsumentów to nie jedyne czynniki, które eksperci Banku BGŻ BNP Paribas wskazują jako istotne dla przyszłości branży. Dużą rolę odegra postęp technologiczny, który zwiększy wydajność produkcji rolnej.

– Rosnące koszty siły roboczej, zindywidualizowane potrzeby sektora detalicznego, coraz szybsze tempo współczesnego życia oraz kwestie środowiskowe tworzą silny popyt na innowacje, wśród których można wymienić hodowlę owadów, rolnictwo wertykalne oraz wszelkie sposoby przemiany produkcji roślin i białka na powietrzu w produkcję wewnątrz budynków – podsumowuje Bartosz Urbaniak.

Foto: Pixabay