Jesteś tutaj

Eksport do Indonezji – zatwierdzanie laboratoriów

W ramach działań związanych z pozyskiwaniem nowych rynków zbytu dla polskich produktów rolnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi aktywne starania o otwarcie rynku Indonezji. Aktualnie trwają prace nad dostępem do rynku indonezyjskiego polskich jabłek i borówki.

Niezależnie od złożenia wniosku o uznanie przez stronę indonezyjską polskiego systemu bezpieczeństwa żywności, równolegle przygotowywany jest wniosek o zatwierdzenie laboratoriów wykonujących badania płodów rolnych w zakresie bezpieczeństwa konsumenta.

Po zatwierdzeniu przez stronę indonezyjską laboratoriów przeprowadzających badania w celu potwierdzenia spełnienia przez importowane towary wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności (pozostałości pestycydów, metale ciężkie, mykotoksyny, skażenia mikrobiologiczne), do czasu uznania polskiego systemu bezpieczeństwa żywności, jedynie te laboratoria będą mogły wydawać dokumenty będące warunkiem importu.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Mięsa, zupy i słodkie wypieki to dania kuchni polskiej, na które są gotowi skusić się Włosi. Polacy za to wciąż lubują się w pizzy, sałatce caprese czy makaronach i coraz częściej używają do ich przygotowania oryginalnych produktów sprowadzanych z Półwyspu Apenińskiego. Wymiana handlowa produktów spożywczych między Polską a Włochami rośnie.

Eksport towarów żywnościowych do Wielkiej Brytanii w 2018 r. wzrósł o 4% w stosunku rocznym i osiągnął wartość ok. 2,7 mld euro. Największy udział w przychodach osiągnęło mięso, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe oraz przetwory zbożowo-mączne – wynika z danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

X