Co jedzą Polacy?

Aktualności

Co jedzą Polacy?

 

FPolacy zmieniają swoje nawyki żywieniowe. Jedzą oni coraz mniej produktów zbożowych oraz ryb. W ciągu ostatnich lat wzrosło natomiast spożycie owoców oraz wody mineralnej. O tym, jak kształtuje się konsumpcja wybranych grup produktów w przeliczeniu na 1 osobę można dowiedzieć się z raportu „Polska w liczbach”, edycja 2017, przygotowanego przez GUS.

W ubiegłym roku statystyczny Polak skonsumował 5,67 kg pieczywa oraz produktów zbożowych. Widać trend spadkowy w przypadku tej kategorii, w 2016 r. spożycie wyniosło 5,88 kg, a w 2010 r. było to 7,01 kg. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa. W 2017 r. przecięty Polak zjadł 5,28 kg, czyli o 0,29 kg mniej niż siedem lat wcześniej. W tym okresie o około 1/3 spadło również spożycie ryb i owoców morza – z poziomu 0,45 kg na 0,29 kg rocznie.

Na stałym poziomie utrzymuje się konsumpcja cukru, dżemu, miodu, czekolady oraz wyrobów cukierniczych. Kształtuje się ona w granicach 1,72-1,78 kg na osobę.

Od 2010 r. nieznacznie wzrosło spożycie owoców, z 3,43 do 3,64 kg. Duży wzrost odnotowano natomiast w przypadku wody mineralnej i źródlanej. W 2010 r. przeciętny Polak wypijał 3,85 l wody w ciągu roku, w 2017 r. było to już 5,16 l.

Foto: iStock.com