Jesteś tutaj

Advertisement

Wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwuje się wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych na Rynku Hurtowym Bronisze o tej porze roku.

Powodem wysokich cen są niższe krajowe zbiory w 2018 r ale również i w UE, z której import miał zawsze działanie hamujące dla nadmiernych wzrostów cen. Szczególnie wzrosła cena kapusty białej do takiego poziomu, że opłacalny stał się import kapusty holenderskiej.

Wysokie ceny warzyw krajowych nie powinny odstraszać konsumentów, ponieważ długo przechowywane z pewnością nie straciły swej zdrowotności, a ewentualne pozostałości pestycydów dawno się unieszkodliwiły.

Ceny importowanych warzyw spod osłon utrzymują się z rozsądnych granicach.

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Intermarché. Co ciekawe ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.

Sieć Lidl docenia polskie owoce i warzywa, współpracując przy tym z wieloma krajowymi dostawcami. Dzięki współpracy z polskimi dostawcami w 2015 roku w skali miesiąca sieć Lidl sprzedawała średnio 1,3 mln kg jabłek to w przeliczeniu aż 85 tirów, 1,7 mln kg ziemniaków co daje 83 tiry, ponad 500 tys. kg gruszek to 42 tiry, jak również  300 tys. kg pieczarek co jest równe 40-tu tirom. Sieć dostrzega duże możliwości polskich producentów, a współpraca z nimi pozwala na stworzenie dobrej jakościowo oferty przy jednoczesnym rozwoju samych dostawców.

X