Jesteś tutaj

Wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwuje się wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych na Rynku Hurtowym Bronisze o tej porze roku.

Powodem wysokich cen są niższe krajowe zbiory w 2018 r ale również i w UE, z której import miał zawsze działanie hamujące dla nadmiernych wzrostów cen. Szczególnie wzrosła cena kapusty białej do takiego poziomu, że opłacalny stał się import kapusty holenderskiej.

Wysokie ceny warzyw krajowych nie powinny odstraszać konsumentów, ponieważ długo przechowywane z pewnością nie straciły swej zdrowotności, a ewentualne pozostałości pestycydów dawno się unieszkodliwiły.

Ceny importowanych warzyw spod osłon utrzymują się z rozsądnych granicach.

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Ceny warzyw osiągają coraz wyższe wartości. W ciągu roku ceny niektórych warzyw zwiększyły się nawet o kilkaset procent – rekordzistą okazuje się kapusta biała, która zdrożała o 639%. Eksport warzyw, mimo że wolumenowo zmniejszył się o 12%, wartościowo zwiększył się aż o 42% ­– takie wnioski płyną z majowego „Rynku Rolnego”, comiesięcznej publikacji Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na rynku hurtowym w Broniszach w sprzedaży dostępne są już polskie nowalijki. Przed Wielkanocą wzrasta zainteresowanie nimi. Zapotrzebowanie na młode warzywa jest spore, a ich ceny wzrosły do poziomu 9-11 zł za kg, podczas gdy rok temu były one nawet o 3,5 zł tańsze. 

X

Przeczytaj również