Jesteś tutaj

Polska żywność jedną z najtańszych w Europie

Eurostat porównał ceny na rynku europejskim. W Polsce żywność okazuje się jedną z najtańszych w Europie, chociaż dynamika wzrostu cen w ostatnim roku okazała się wyższa od średniej unijnej. Mniej za artykuły spożywcze konsumenci płacą tylko w Rumunii.

W Polsce za żywność płaci się 63,7 proc. średniej unijnej. W ciągu ostatniego roku zanotowano jednak wzrost cen o 3,2 proc. To więcej niż wynosi europejska średnia. Pomimo dużego wzrostu cen jaj w ubiegłym roku, nadal są one najtańsze w Europie. Podobnie ser i mleko. Masło, które także w 2017 r. znacznie zdrożało okazuje się nadal jednym z najtańszych na kontynencie. Mniej płacą za nie tylko Macedończycy. W przypadku tłuszczów zanotowano jednak największy wzrost spośród wszystkich produktów żywnościowych – o 5,8 proc. Nad Wisłą mamy również jedno z najtańszych mięs, taniej jest tylko w Albanii. Polacy płacą za produkty mięsne tylko 56,7 proc. średniej unijnej.

Spośród produktów spożywczych najbliżej unijnej średniej znajdują się alkohol i napoje bezalkoholowe z cenami na poziomie odpowiednio 85,2 proc. i 78,3 proc. średniej ceny unijnej.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Eurostat opublikował wyniki badania dotyczącego cen w krajach Unii Europejskiej. W latach 2000-2017 ceny na europejskim rynku wzrosły ogółem o 36 %. W Polsce w badanym okresie towary i usługi podrożały o 44,9%.

Ceny detaliczne żywności w Polsce w 2019 r. będą przeciętnie o 2-3,5% wyższe niż rok wcześniej. Oznacza to, że skala zmian cen może być podobna do tej z 2018 r., kiedy to ceny żywności wzrosły średnio o ok. 2,7% – tak wynika z prognoz Banku BGŻ BNP Paribas.

X

Przeczytaj również