Jesteś tutaj

Polacy jedzą coraz więcej cukru

Analitycy IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie cukru w Polsce na osobę wzrosło o 6,5% rok do roku. Wynika to w dużej mierze z ceny – najniższej od 12 lat.

Wydatki gospodarstw domowych na cukier i wyroby cukiernicze w pierwszym półroczu 2018 r. wyniosły średnio 175 zł na osobę. Oznacza to wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. o 5,4%. Według danych GUS w 2017 r. spożycie cukru i wyrobów cukierniczych ukształtowało się na poziomie 44,5 kg na osobę. Eksperci z IERiGŻ szacują, że w 2018 r. wzrosło ono o 6,5%, czyli wyniosło 47,5 kg. Polacy w pierwszej części 2018 r. kupili zdecydowanie więcej lodów (wzrost konsumpcji o 22%) oraz dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych (+5%).

Wzrostowi konsumpcji sprzyjają niskie ceny cukru. Średnia cena detaliczna w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg. Spadek względem 2017 r. wyniósł 30%. W 2011 r. za kilogram cukru płacono 6 zł.

Źródło: Business Insider

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

W III kwartale 2018 r. szacunkowa liczba przekroczeń granicy Polski wyniosła 86,1 mln osób. Prognozowana wartość towarów i usług zakupionych w Polsce przez cudzoziemców w tym czasie ukształtowała się na poziomie 12,4 mld zł, dużą część tej sumy przeznaczono na produkty żywnościowe – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Coraz większą rolę w handlu będą odgrywać technologie, które z jednej strony usprawnią proces zakupowy, z drugiej spowodują lepszą personalizację ofert dla poszczególnych konsumentów. Sprzedawcy będą też więcej inwestować w segment zdrowej żywności, bo konsumenci coraz większą wagę przywiązują do pochodzenia i jakości produktów, oczekując od nich certyfikatów bio czy zrównoważonego rolnictwa. Podstawowymi trendami staną się convenience i wielokanałowość.

X