Jesteś tutaj

Polacy jedzą coraz więcej cukru

Analitycy IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie cukru w Polsce na osobę wzrosło o 6,5% rok do roku. Wynika to w dużej mierze z ceny – najniższej od 12 lat.

Wydatki gospodarstw domowych na cukier i wyroby cukiernicze w pierwszym półroczu 2018 r. wyniosły średnio 175 zł na osobę. Oznacza to wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. o 5,4%. Według danych GUS w 2017 r. spożycie cukru i wyrobów cukierniczych ukształtowało się na poziomie 44,5 kg na osobę. Eksperci z IERiGŻ szacują, że w 2018 r. wzrosło ono o 6,5%, czyli wyniosło 47,5 kg. Polacy w pierwszej części 2018 r. kupili zdecydowanie więcej lodów (wzrost konsumpcji o 22%) oraz dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych (+5%).

Wzrostowi konsumpcji sprzyjają niskie ceny cukru. Średnia cena detaliczna w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg. Spadek względem 2017 r. wyniósł 30%. W 2011 r. za kilogram cukru płacono 6 zł.

Źródło: Business Insider

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Jak wynika z danych z bazy Mintel Global New Products Database (GNPD), jeszcze 10 lat temu zaledwie 17% spożywczych nowości produktowych obecnych na sklepowych półkach opatrzonych było informacjami o ekologicznym procesie produkcji, naturalnym pochodzeniu lub składzie pozbawionym GMO. Obecnie ich odsetek wzrósł do 29%. Jeszcze większy skok odnotowano w przypadku wyrobów powstałych w zgodzie z zasadami zrównoważonego rolnictwa czy sprawiedliwego handlu – z 1% do 22%. To efekt rosnącej świadomości konsumentów.

Sprzedaż detaliczna  w cenach stałych we wrześniu br. była wyższa niż przed rokiem o 3,6%, wobec wzrostu o 7,5% we wrześniu ub. roku. W porównaniu z sierpniem br. miał miejsce spadek sprzedaży o 3,9% - informuje GUS.

X

Przeczytaj również