Jesteś tutaj

Nawyki żywieniowe Polaków

Zdrowy styl życia i wynikająca z niego profilaktyka prozdrowotna staje się coraz popularniejszy wśród Polaków. Zdrowa dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych związków i minerałów oraz wyeliminować te szkodliwe, o czym przekonuje się coraz więcej konsumentów. Takie wnioski wynikają z raportu „Nawyki żywieniowe Polaków 2018”.

Ponad połowa ankietowanych przestrzega optymalnej częstotliwości posiłków, zjadając ich 4 do 5 w ciągu dnia. Natomiast 36% respondentów spożywa od 2 do 3 posiłków. Polacy przykładają coraz większą wagę do jakości posiłków – aż 68% ankietowanych deklaruje, że starannie czyta etykiety produktów, oceniając ich skład pod kątem wartości odżywczych. 66% okazyjnie sięga po fast-foody, a tylko 19% podjada słodycze między posiłkami. Za to ponad połowa badanych spożywa minimum 5 porcji warzyw i owoców w tygodniu. Takie wyniki badań wskazują na rosnącą świadomość dotyczącą zdrowego żywienia.

Źródło: Centrum Prasowe PAP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Aż 68% osób po 55. roku życia przynosi gazetki bezpośrednio ze sklepu do domu. Ponad 70% ankietowanych analizuje publikację dłużej niż 10 minut. 51% konsumentów po przeczytaniu chowa ją do torby na zakupy. Aż 95% respondentów zestawia ze sobą oferty kilku sieci jednocześnie.

Ostatni rok był dobry dla działających w Polsce firm. Według badania przeprowadzonego wśród dyrektorów finansowych (CFO), są oni zadowoleni z kondycji swoich przedsiębiorstw i optymistycznie oceniają perspektywy dla ich działalności – wynika z danych zebranych przez Grant Thornton i Euler Hermes.

X