Jesteś tutaj

Advertisement

I Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360

Blisko 400 przedstawicieli najważniejszych podmiotów skupionych wokół polskiego rynku żywności konwencjonalnej i ekologicznej wzięło udział w I Kongresie Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem był Carrefour Polska. Sieć zgromadziła najistotniejszych przedstawicieli środowiska, aby upowszechniać wiedzę na temat żywności ekologicznej w Polsce oraz promować rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego.

Kongres ECO FOOD 360 to największy w Polsce międzynarodowy kongres kompleksowo podejmujący tematykę żywności i rolnictwa ekologicznego w naszym kraju. Wzięło w nim udział blisko 400 uczestników związanych z polskim i europejskim rynkiem żywności, a także ochroną zdrowia i środowiska naturalnego. Wśród gości i prelegentów kongresu znaleźli się m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Zdrowia oraz Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju, jak również polskie i międzynarodowe środowisko naukowe z przedstawicielami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Leona Koźmińskiego. Szeroko reprezentowane było środowisko polskich rolników konwencjonalnych i ekologicznych oraz producentów żywności, w tym dostawców Carrefour Polska. W Kongresie udział wzięły również liczne organizacje branżowe i pozarządowe związane z rolnictwem, produkcją żywności, społeczną odpowiedzialnością biznesu oraz ekologią, a także studenci oraz klienci i pracownicy Carrefour Polska.

Podczas Kongresu swoje prelekcje wygłosili liderzy opinii, decydenci oraz czołowi polscy i europejscy eksperci zajmujący się badaniem wpływu żywności ekologicznej na różne obszary życia i działalności człowieka. Kongres ECO FOOD 360 swoim wystąpieniem otworzył Prezes Carrefour Polska, Christophe Rabatel, który przedstawił globalne wyzwania klimatyczne oraz wskazywał na konieczność transformacji żywieniowej całego łańcucha spożywczego i pilną potrzebę demokratyzacji produktów ekologicznych wśród konsumentów. Doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Krajewski, poinformował, że ministerstwo planuje wprowadzenie żywności ekologicznej do stołówkowego menu wybranych szkół i przedszkoli. Florent Guhl, dyrektor Francuskiej Agencji na rzecz Rozwoju i Promocji Rolnictwa Ekologicznego (Agence BIO), mówił o kondycji rynku żywności bio we Francji na tle innych krajów europejskich w ujęciu dynamiki ostatnich lat, głównych kanałów sprzedaży oraz najpopularniejszych kategorii produktowych. Flavio Paoletti z Włoch – starszy naukowiec z Centrum Badań Żywności i Żywienia przy Radzie ds. Badań i Ekonomii Rolnictwa w Rzymie, mówił o rozwiązaniach systemowych wdrożonych przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa, które spowodowały trzycyfrowe wzrosty eksportu produkcji bio oraz pobudziły krajową konsumpcję produktów ekologicznych, co uczyniło Włochy potentatem nie tylko na europejskim, ale i na światowym rynku. Jostein Hertwig z Norwegii, zarządzający Międzynarodową Fundacją BERAS, wskazywał na pozytywne skutki środowiskowe rolnictwa regeneracyjnego i rolę konsumentów w ratowaniu klimatu na przykładzie regionu Morza Bałtyckiego. Birthe Linddal socjolog i futurolog z Danii, przedstawiła tezy dotyczące przyszłości jedzenia, wśród których najważniejszymi są zredukowanie lub wyeliminowanie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów klimatycznych, etycznych, zdrowotnych oraz dobrostanu zwierząt. Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wybitny polski ekspert ds. żywności ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przedstawiła wyniki badań wskazujące, że żywność ekologiczna, ze względu na swój skład, może wpływać na lepszy stan zdrowia  konsumentów, w tym redukować ryzyko zachowania na raka. Prof. dr hab. Piotr Skubała, ekspert ds. ekologii i ochrony środowiska z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, wspominał z kolei o pozytywnym wpływie rolnictwa ekologicznego na środowisko naturalne oraz rozbudowę różnorodności biologicznej terenów wiejskich.

Podczas Kongresu odbyło się blisko 30 eksperckich wystąpień z obszarów: rolnictwa i przetwórstwa żywności; logistyki, dystrybucji i zarządzania gospodarstwami rolnymi i przedsiębiorstwami; środowiska; stylu życia i odpowiedzialnego biznesu; zdrowia oraz działań związanych z reklamą i promocją żywności i rolnictwa ekologicznego. Ich celem była edukacja wszystkich środowisk na temat walorów żywności ekologicznej oraz jej wpływu na ekonomię, środowisko naturalne oraz zdrowie i życie człowieka, a także zachęcenie obecnych na sali rolników, producentów i przetwórców żywności, do rozpoczęcia lub rozwoju produkcji ekologicznej.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Firma Suning.com ogłosiła nabycie 80% udziałów w Carrefour China za sumę 620 milionów euro (4,8 miliarda RMB). Po zakończeniu transakcji firma Suning.com będzie w posiadaniu pakietu kontrolnego w Carrefour China.

Specjalna strefa powstanie w Krakowie, gdzie 29 lipca rozpocznie się I etap wyścigu. W strefie kibica organizatorzy zapewniają mnóstwo atrakcji  m.in. konkursy, gry z nagrodami, zawody sportowe. Kibiców rozgrzewać będzie energetyczna grupa cheerleaderek i bębniarzy. 

X