BGŻ BNP Paribas – przed Wielkanocą najbardziej zdrożeją tłuszcze i cukier

Aktualności

BGŻ BNP Paribas – przed Wielkanocą najbardziej zdrożeją tłuszcze i cukier

Według analiz Banku BGŻ BNP Paribas, tegoroczna Wielkanoc będzie droższa od ubiegłorocznej o ok. 4% To znacząca podwyżka, ponieważ w ciągu ostatnich pięciu lat żywność na Wielkanoc drożała średnio o mniej niż 1% – wynika z analizy. Tłuszcze zdrożeją o ok. 12%, masło będzie droższe o 20% w porównaniu z Wielkanocą 2016. Z kolei cukier zdrożeje o 15% w stosunku do marca 2016 r., ale będzie kosztować więcej już o ponad 50% w porównaniu z okresem przed Wielkanocą w 2015 r. Podwyżka dotyczyć będzie również mięsa wieprzowego ( o 10%), warzyw i owoców ( o 4%), nabiału ( o 3,5%).

Źródło: BGŻ PNB Paribas

Foto: pixabay.com